Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Fjärilsärm, omlottliv och massor av färg

Halland för 50 år sedan. 1-7/4 1973

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Sniffningsmissbruket har åter börjat öka i Falkenberg. Det är stadens parkarbetare som slår larm om att man fått plocka upp allt större mängder skräp efter sniffarna på sistone, framför allt på Vallarna och kring Kapellkyrkogården, där man även tidigare haft problem. Sniffningsproblemet anses så alarmerande att det tas upp till debatt under CKF:s halländska distriktsstämma på Stadsteatern i Falkenberg nu i helgen, och lokalavdelningen från Ölmevalla tar steget fullt ut och lämnar in en motion om krafttag mot såväl sniffnings- som mellanölsmissbruket. Nu är kanske problemet inte är som störst i just Ölmevalla, men någon måste förstås gå i bräschen.

Sällan eller aldrig har väl så mycket folk lyckats pressa sig in i Hagaskolans idrottshall som nu i helgen. Men så är det ju också final för vinterns lika stora som oväntade sportsuccé i Varberg. Vi syftar förstås på Tensonligan, den populära basketligan för ungdomar som hållit inte mindre än 300 spelare i seriespel under elva lördagar i rad. Flera av lagen håller oss i spänning ända in i slutsekunderna, särskilt i Flickor A, där Knall lyckas hålla undan från The Kids tack vare bättre målskillnad. Samma sak i Flickor B, där Kalle Anka & Co tar hem segern hårfint före Björnligan. Celtics vinner Pojkar A medan Alviksgrabbarna tar hem grupp B. Det finns de på sportredaktionen som inte tror att Alviksgrabbarna kommer från det riktiga Alvik i Stockholm utan att namnet är taget. Och det är klart, det vore bra långt att pendla. Björnligans äkthet är det dock ingen som ifrågasätter. Det blir en ny serie nästa år, det försäkrar vi, säger basketklubben Tensons ordförande, Boo Larsson.

Fjärilsärm och omlottliv, vida byxdressar och mycket färg… ja, vårmodet 1973 sticker ut. I Falkenberg sparkas säsongen traditionsenligt igång med Fredrika Bremerkretsens modevisning på Grand Hotel, initierat kommenterad av kretsens ordförande, Ruth Annerstedt. Den stora publiken får vidare se svepande blad, ordentligt tilltagna blommönster och mer än en knytrosett kring halsen. De initierade hävdar att grönt är på stark frammarsch, och vi får ingen anledning att ifrågasätta detta under besöket på Grand Hotel.

Avslutningsvis kan vi berätta att det dragits igång försök med så kallade luftvärmepumpar här i Halland. Än så länge i mycket liten skala, berättar planeringsingenjör Bengt Nordström vid Vattenfalls innovationsgrupp, men en skola i Bua finns med i studien, liksom några varuhus. Ingenjör Nordström förklarar att det hela fungerar som ett slags omvänt kylskåp, som man skruvar fast på fasaden.