Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Familjerally, fortsatt populärt söndagsnöje

Halland för 50 år sedan. 25/9-1/10 1971

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det började inte så bra, fortsatte tämligen dåligt och nu är förnedringen total. Efter ofattbara 10–0 i baken mot Perstorp står det klart att Varbergs Bois åker ur serien och kommer att återfinnas i div III sydvästra Götaland nästa år. Förlusten är den värsta i klubbens historia. Aldrig förr har man förlorat med så stora siffror, inte ens i vänskapskamper. Det närmaste vi kan finna är 0–9 mot IFK Kristianstad 1928, alltså för 43 år sedan. ”Det känns verkligen inte bra. Folk är på mig hela tiden och frågar vad som hände, hur många som blev skadade eller om vi spelade med B-Laget. Kan inte svara annat än att vi spelade bedrövligt”, förklarar ordförande Rune Olsson uppgivet.

Det är allt något speciellt det där med att kasta pil i en skogsglänta, tappa en bulle i en myrstack, skölja ner en varmkorv med en ljummen Festis, backa runt koner på en grusparkering och svara på frågor om allt ifrån basal trafiksäkerhet till naturens blomster på latin. Vi syftar förstås på de populära familjerallyna som tuffar runt i det halländska inlandet med jämna mellanrum. Bara denna söndag startar 118 deltagare från Varberg, 72 från Halmstad och 70 från Falkenberg för att i sakta mak glida fram till natursköna Åkulla. I längsta laget för folk från Laholm och Kungsbacka, alltså, men närmare 40 deltagare kommer även härifrån. När vägdammet lagt sig till ro och de många ekipagen parkerats vid Friluftsgården visar det sig att förstapriset, en resa till Medelhavet, går till familjen Carlsson i Falkenberg. En flygresa till Stockholm och en cykel hinner också delas ut innan det är över för den här gången. Arrangör var Hallands Läns Trafiksäkerhetsförbund, Hallandspressen, samt Hallands MS-förening. Och hela behållningen går till just MS-sjuka i Halland.

Så står de där i den pampiga entrén till maktens boningar, till Hallands mäktiga Landsting. De brukar byggas efter särskilda mallar, de där entréerna. Gärna lite marmor, gärna lite pelare. En disk att anmäla sig vid, någonstans att vänta och en väggklocka som går saktar än man trodde var möjligt. Karin och Elsa heter de. Och de är alltså bara två… fast egentligen långt fler. För med sig har de en tjock lunta med osannolika 16 163 namn. Och budskapet från de 16 163 går inte att misstolka: STOPPA NEDLÄGGNINGEN AV FALKENBERGS BB. Just denna dag, som är en av årets 365, har högste landstingsdirektören råkat ta semester, så det blir andremannen som får ta emot luntan. Att det är just en massa MÄN, inblandade i frågan, såväl politiskt som på tjänstemannanivå, är något som förbryllar och förargar. Historiskt sett har de inte varit överdrivet flitiga vid själva förlossningen, eller ens närvarande. Så vad vet de om saker som dessa, frågar sig många.