Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Falkenbergs FNL-grupp bjuder på hembakt

Halland för 50 år sedan. 8-14/10 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Ishockey, Monarks fritidsaffär

Över hela landet pågår förberedelserna inför den kommande Vietnamveckan. Kriget i Sydostasien är alltid närvarande i media och medvetande. Både Halmstad och Varberg har sedan tidigare aktiva FNL-grupper, och efter deltagande i en särskild studiecirkel har nu även Falkenberg fått en egen FNL-grupp. Medlemmarna förklarar att man ännu inte hunnit skapa rutiner för större arrangemang. Aktiviteterna får därför bli lite enklare såhär i början. Man kommer i alla fall att bjuda in allmänheten i Falkenberg till en Vietnamafton i Kronans fritidsgård på tisdag kväll. Det blir både informationsfilm och hembakta bullar, heter det.

Trots att det är tidigt i oktober är vintern redan här, åtminstone i Veddige där den konstfrusna ishockeyrinken nu öppnar för säsongen. Isen är öppen för allmänheten två timmar varje dag. Annars är anläggningen fulltecknad ända fram till jul av olika föreningar, inte minst av den egna hockeyklubben. Det är inte särskilt länge sedan Halland var en vit fläck på kartan när det gällde konstfruset, men numera har, som bekant, Halmstad en toppmodern ishall, Veddige en konstfrusen utomhusrink, och om bara några veckor invigs även en modern ishall i Kungsbacka.

Det rekordstora postbilsrånet utanför halländska Åsa fortsätter att förbrylla utredarna. Visserligen har tre personer erkänt rånet, men frågan om vart de 1,3 milj kr man kom över tagit vägen är fortfarande höljd i dunkel och kantad av besynnerliga detaljer. Tidigare hette det att pengarna spelats bort på Solvalla. Nu hävdar rånarna istället att sedlarna blivit blöta och att de försökt torka dem, men när detta inte gett önskat resultat helt enkelt eldat upp allt. ”Det tog en hel dag”, heter det. Fortsättning lär följa.

Styvt 400 år efter slaget vid Axtorna krigas det åter i trakterna i kring Köinge… ja, på låtsas alltså. Det är VMHÖ72 som släppts lös i de halländska skogarna. Och i den besynnerliga förkortningen ryms bortåt 10 000 soldater som brassar på med vad de har i form av lösa skott och granater. Lägg därtill bilkårister, lottor, mat, tält, materiel, stridsvagnar och ett oräkneligt antal transportfordon. Några soldater kommer från luften med fallskärm, andra från havet med båt, men de flesta ändå från Bohuslän av alla ställen... med buss, dessutom. Och så finns det förstås de som är från trakten och kan cykla till kriget, särskilt hemvärnsgubbarna som är med på ett hörn. Överstar, majorer och andra med otympligt många streck på uniformen håller till på Strandbadens restaurang i Falkenberg som förvandlats till stridsledningscentral. En ganska dräglig sådan, kan tyckas.