Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Endast svagström för kvinnlig elektriker

Halland för 50 år sedan. 16-22/10 1971

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Jämställdhetsarbetet går sakta framåt även här i Halland. Nyligen fick Kungsbacka sin första kvinnliga polis och Falkenberg sin första manliga barnskötare, och i dag konstaterar vi att det faktiskt dykt upp en kvinnlig elektriker i Varberg. Christina Ohlson heter den 21-åriga pionjären som sökt sig ner till Varberg från Norrland. Det är som bekant här i och kring Varberg som jobben finns numera. Sedan några veckor tillbaka har Christina varit fullt sysselsatt med att montera automatiska brandlarm i det väldiga sjukhusbygget. När HN kommer på besök känner sig hennes arbetsledare tvingad att påpeka att det bara rör sig om svagström samtidigt som vår utsände känner sig tvingad att nämna att den kvinnliga elektrikern har begåvats med såväl ”ett rödblont hårsvall” som ”ett sött leende”… så kanske har vi inte kommit så långt ändå…

Oktober betyder högsäsong för biograferna. Stadsbio i Falkenberg har således premiär på ”Dom kallar mig Trinity – Djävulens högra hand”, en italiensk western med Carlo Pedersoli och Mario Girotti, som blivit en stor internationell framgång. Och känner ni inte igen namnen så kanske Bud Spencer och Terence Hill känns mer bekant? (låter kanske lite tuffare i just vilda western-sammanhang) Samtidigt visar Teater Bio i Varberg ”För några få dollar mer” med Clint Eastwood, som faktiskt heter Clint Eastwood på riktigt, åtminstone nästan. Trötta på vilda westerns och pang pang strosar vi istället till Capitol för att se höstens husmorsfilmer. Den här gången är det självaste Thore Skogman som presenterar programmet tillsammans med Siv Ericks, Eva Rydberg, Anna Sundqvist m fl. Under en knapp timme får vi får lära oss om allt mellan olika puts- och tvättmedels förträfflighet till hur man bäst steker en skiva lever. Och däremellan brister förstås Thore ut i sång. Visan om den vissna baldersbrån sticker ut lite extra. Vidare utlovas gratis varuprover i foajén… dock inte stekt lever, hoppas vi. Och naturligtvis är även entrén fri, det handlar trots allt om reklam, om än lätt förklädd till konsumentupplysning.

”Mini-Stellan” Bengtssons framgångar har skapat ett enormt intresse för pingis i både Falkenberg och Sverige som helhet. Samtidigt kommer det rapporter om att en del nybörjare inte är lika stoiskt lugna vid bordet som världsmästaren själv. Således har nu förbundet definierat vissa avarter vilka omedelbart leder till avstängning under pågående tävling. Bland dessa märks: 1: Åverkan å tävlingsmaterial genom upprepade slag med racket mot bord, nät och spelbarriärer. 2: Åverkan å tävlingsmaterial genom sparkar. 3: Åverkan å spellokalens fasta inredning och inventarier. 4: Kast av boll, rack eller annat löst föremål i avreagerande syfte. Lugn och fin i hagen alltså.