Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: En viktig kugge

Även det lilla jag gör påverkar andra!

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det är sommar och jag älskar sommar, vi håller på och bygger vårt efterlängtade Attefallshus som ska bli lager och butik, så jag borde sprudla av glädje nu men när jag skulle stiga upp kändes livet tungt. Kanske berodde det på att jag tycker bygget går framåt i snigelfart, allt tar så lång tid för mig att göra. I morse låg jag kvar under täcket och funderade på att ligga kvar hela dagen. Det lilla jag presterar en dag skulle ingen sakna. Till slut ställde jag mig frågan om världen överhuvudtaget märker att jag finns!

Vid frukosten kände jag mig lite bättre till mods och jag började fundera mer konstruktivt och positivt på min betydelse för världen. Någonstans har jag hört att vi alla är viktiga små kuggar som får världshjulet att snurra. Med andra ord påverkar även det lilla jag gör. När jag satte igång kaffebryggaren satte jag också igång en rad händelser som påverkade världen.

Kaffebryggaren går på el som måste produceras och för det krävs mycket arbete. Bland annat ska vindkraftverk tillverkas och för att göra det krävs en massa olika komponenter som andra i sin tur har gjort och löneadministratörer ser till att alla som är inblandade får sina löner. Visserligen är elåtgången till min kaffebryggare pytteliten i det stora hela men den påverkar elbehovet.

Om det stämmer vad frugan och jag betalar för så går vår kaffebryggare på hyfsat ren el som far omkring kors och tvärs i ledningar som några har satt upp och grävt ner. Dessutom måste ledningarna tillverkas och några bryta koppar till kablarna. En sak som jag har funderat på i många år är hur det går till att den hyfsat rena el vi betalar för verkligen hamnar hos oss och vår kaffebryggare. Tänk om vår el kommer vilse i ledningsnätet och hamnar hos någon som har köpt skräpel och vi får skräpelen! I vilket fall som helst så är jag betydelsefull för elbolagen om än bara i yttersta marginalen.

Till kaffe behövs inte bara el, en annan viktig komponent är kaffe. På kaffeplantagen är många sysselsatta med rensning, vattning och skördearbete. De skördade kaffebönorna transporteras på lastbil, järnväg och båt och allt det har tillverkats för att stilla mitt och andras kaffesug. Hamnarbetare lossar fartygen och kaffet körs till något rosteri som har byggts av byggjobbare. Inköparen på min mataffär skickar iväg en beställning till rosteriet. Undrar om det till slut räcker med ettusen personer som allt som allt är inblandade på något sätt för min kopp kaffe.

När jag dricker mitt morgonkaffe sitter jag på en stol vid köksbordet, har kaffet i en mugg och läser tidningen som består av papper, skriven text och foton. Det är många i världen som har jobbat för min skull. Jag påverkar världen! Hade jag inte stigit upp hade många fått det lugnare, – fast utan att märka det.

Anders ”PIDDER” Pedersén