Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: En svart dag för de goda föresatserna

Vi skulla hålla oss långt borta från affärer.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Maken och jag hade goda intentioner inför Black Friday. Vi skulle hålla oss långt borta från affärer, inte luras av detta konsumismens lömska försök att få oss att handla för mycket.

Fast… maken hade just målat om på toa på torpet och då tyckte jag att vi kunde köra några kilometer till den fina byggnadsvårdsbutiken i grannbyn bara och köpa några krokar och en ny hållare till toarullen. Vi enades om att den affären säkert kämpar för sin överlevnad och att ingen annan skulle köra dit på Black Friday.

Mycket riktigt. Butiken var folktom och vi kunde i lugn och ro välja ut en handdukshängare som såg ut som en kratta, fast på ett bra sätt, samt en toarulleshållare.

Men på väg hem kom vi på det där med stolarna. Vi behövde ju nya köksstolar. Vi kunde i alla fall kolla på hemsidan till den där billiga butiken i stan, eller hur? Jo, de hade fina stolar till bra pris denna dag. Så vi kunde ju i alla fall åka och provsitta, tyckte vi och styrde mot stan.

I denna butik, vi kan kalla den Butik 2, var kunderna många. Det var stolarna också, men tyvärr obekväma. Så när vi nu ändå var i stan så förstår ni ju att det var lika bra att passa på att åka också till Butik 3. Där fanns riktigt bekväma stolar, men bara en på lagret samt tre skyltexemplar. Vi behövde sex stolar, och ville helst inte köpa de lätt begagnade, eftersom försäljarna inte gav oss rabatt utan snarare tyckte att de var bussiga som lät oss köpa dem.

Äh, var hamnar man alltid förr eller senare i sådana här lägen, antingen man vill eller inte? Jo, i ett stort blågult varuhus. Det närmaste fanns i grannstaden och dit åkte vi förstås, för nu låg vi djupt nere i konsumismens fallgrop och sprattlade ryggradslöst.

I varuhuset prövade vi obekväma stolar och kom några timmar senare ut med ett paket servetter och fyra krukväxter.

Men nu var det så att Butik 3 fanns i den här stan också. Vi får väl kalla den Butik 5 för ordningens skull. Den visade sig ha tre stolar, av dem vi hade fastnat för i Butik 3. Om vi köpte den på lagret och en av de två som stod monterade i affären kunde vi åka tillbaka till Butik 3 och köpa resten där. Två platta paket plus fyra monterade stolar skulle få plats i bilen om vi körde två gånger.

Men. Man fick inte lov att köpa bara en av två monterade stolar. Det fick inte stå en udda ute i butiken, nämligen. Suck. Nya exemplar skulle inte komma in förrän i februari. Vi tjurade, köpte den lagrade stolen, åkte tillbaka till systerbutiken i ”vår” stad, Butik 3 alltså (hänger ni med?), köpte lagerstolen och de tre uppmonterade och fick plats med allt i bilen.

Se där. Nu hade vi tillbringat en hel lång dag i bilen och i affärer. Fem stycken närmare bestämt, varav en två gånger och varav en var ett varuhus som räknas som tio om man ser till ansträngningen. Bytet blev alltså en handdukshängare, en toapappershållare, ett paket servetter, fyra krukväxter och fem stolar. (Den sjätte köper vi i februari. Om vi får lov.) Och inget hade vi fått till reapris trots att det var Black Friday.

Grundlurade.