Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Sjöwall: En smitare, vinnare eller gullegris?

Här är de tre olika gympapersonerna.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Trots en envis hälsporre har jag hållit träningslågan brinnande under hösten. För tillfället känner jag mig därför i ganska så bra form, både vad gäller styrka och kondition, även om hälsporren gjort att jag tvingats undvika löpträning och långa promenader.

Gympat har jag gjort i ett oändligt antal år. Jag kan förstå att det finns någon slags tantvarning på den här typen av träning, men jag älskar det. Det är rörelse i takt med musiken, styrka och kondition i dess ljuvligaste form. Inga redskap, bara den egna kroppen. Tantträning skulle kanske kunna vara ett bra sätt att beskriva denna typ av träning, men jag har gjort det i så många år nu att jag knappast kunde kallats tant när jag första gången med stapplande steg skuttade fram mina första Jumping Jacks.

Det är förstås inte bara jag som gillar gympa. Vi är många, främst medelålders kvinnor, några män, men också ett flertal yngre kvinnor. Den här hösten har tre olika grupper av gympapersoner utkristalliserat sig i min hjärna. Dessa redovisas med glädje här.

1. Smitaren

Personer som ingår i kategorin smitare är framför allt sådana som blivit ditskickade av sina partners. En del av dessa kan hittas i foajén smuttandes på en Coca Cola samtidigt som hen kollar på klockan. Tiden är viktig, då det gäller att se lagom varm och svettig ut när partnern kommer för att hämta upp och köra hem. En annan typ av smitare är den som, under själva gympapasset, gör djupare armhävningar och tyngre knäböj när gympaledaren ser på, men som vilar när ledaren går vidare för att rätta till en annan deltagares felaktiga situp.

2. Den presumtiva vinnaren

På dennes axlar sitter tävlingsdjävulen och skriker. ”Kom igen då! Du är bättre än alla de andra! Se på 25-åringen till höger! Hon orkar inte hoppa lika högt som du! Ta en titt på grannen som skuttar på andra sidan lokalen! Hon håller ju inte ens takten. Du överglänser verkligen alla i den här lokalen!”

I den här kategorin hör jag hemma. Jag bryr mig inte alls om kvinnor som är äldre än jag eller utseendemässigt svaga personer. Jag jämför mig enbart med relativt vältränade män eller människor mycket yngre än jag själv. Det är viktigt att jag vinner över dem, vilket innebär att jag ska vara lagom röd i ansiktet, mindre svettig och ha skuttat både högre och mer högfrekvent än alla andra under passet.

3. Frökens Gullegris

Som medlem i även denna kategori understryker jag vikten av uppmuntran. En klapp på axeln eller ett betyg, gärna i skriftlig form, är inte att förakta. Bara för att just du är så duktig, hoppar så högt eller gör flest burpees. En annan sak som verkligen uppskattas av Frökens Gullegris är att gympaledaren helt enkelt avbryter passet för att låta alla andra att se hur en riktigt vältränad person gör sina squats.

Det vore verkligen inte för mycket begärt.