Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: Djupa vinterdrömmar

Kåsören grubblar över vintersovande djur.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

En flyktigt bekant brukar kalla mig för vardagsfilosof när vi ibland träffar på varandra. Han läser mina kåserier och tycker det är kul att jag filosoferar över sådant som vanligtvis inte får några rubriker eller stora forskningsanslag. Hoppas att han blir nöjd när jag nu har grubblat över vilka drömmar djuren har som sover hela vintern. Att de drömmer känner jag mig övertygad om. Vad skulle de annars ha för sig under sin härligt långa sovstund!

Det är inte osannolikt att en fluga drömmer om att när den vaknar så har Jorden blivit ett paradis för flugor, fullt med matrester och att alla svalor och svartvita flugsnappare är försvunna. Det kan vara så att om man då tittar på flugansiktet så kan man se ett litet leende. De har troligtvis också en och annan mardröm. Kanhända att det rycker nervöst i vingarna om de i drömmen jagas av en irriterad kåsör med en flugsmälla i högsta hugg.

Sådana här betydelsefulla naturvetenskapliga filosofiska tankar inverkar ofta menligt på mitt arbete. Men någon måste ta tag i de djupa existentiella frågorna och dit tycker jag att djurens innersta tankar hör.

Jag är inne på att djur, som flugor, sitter inne med mycket mer klokskap än vad vi föreställer oss. Det är fullt möjligt att de är långt smartare än vad vi är. Det kanske är så att en och annan fluga ligger vaken några timmar under vintern och funderar på varför människor ser flugor som äckliga, irriterande och skräpiga. När det är människor som sprider gifter så hela jordklotet håller på att storkna, startar krig och har ihjäl sina medmänniskor. Flugan kanske somnar om gott till vintersömnen med tanken: ”Vilken tur jag har som är en fluga”.

Björnar som är mycket större djur tror jag har mycket mer storslagna drömmar. När en björn under snötäcket drar sina timmerstockar kanske björnen drömmer om att hon är direktör för ett stort bärföretag med många flitiga bärplockare. Eftersom björnar saknar mänskliga känslor betalar björnen sina plockare anständiga löner, bra anställningsvillkor och plockarna jobbar år efter år. Glöm inte att detta är bara i en drömvärld.

Flugor kan vakna till under vintern men jag har aldrig sett en geting flaxa runt under vintern. Troligtvis så har getingar så härliga drömmar att de är svårväckta. De drömmer nog om ständig sommar, söt saft, fläskkotletter, korv, kakor och andra sommarhärligheter.

Jag är lite lik getingar för under vintern drömmer jag om samma saker. Skulle vetenskapen bevisa att getingar är tomma i huvudet under vinterdvalan är jag även då lik dem.

Anders ”PIDDER” Pedersén