Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: Det våldsamma mansväldet har blivit en belastning.

Vi måste sätta oss ner och komma överens om att vi behöver röra om i grytan, skriver dagens kåsör.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Det är ju viktigt att vanligt folk får komma till tals när marken gungar. Fast ibland känner jag att vissa kommentarer borde stannat hemma vid köksbordet istället för att sändas ut i tv. Som nu vid regeringskrisen till exempel – tv-reportrarna gav sig i vanlig ordning ”ut på stan” för att kolla vad ”folk” tycker. ”Folk” i sådana här sammanhang är ett par, tre stycken som får representera landets 10 miljoner invånare, och ”stan” ifråga är i uppskattningsvis 99 fall av 100 Stockholm. Annars brukar de säga ut stans namn, för att visa att de minsann har gett sig ut i landet.

När folk som blir överrumplade på stan ska uttala sig om politik, ibland utan att ens ha hört nyheten som frågan handlar om, brukar de komma med ett av fyra standardsvar. Nummer ett:

”Politikerna måste sätta sig ner och komma överens. De är ju som ungar i sandlådan!”

Låt oss nu ponera att politiker från olika partier verkligen ”sätter sig ner och kommer överens”. Då brukar det per automatik innebära att vallöften måste brytas. Och vad säger ”folk på stan” då? Jo då levererar de standardsvar nummer två:

”Det kvittar ju vilka som styr. Politikerna bara lovar och lovar och sen gör de inget ändå.”

Standardsvar nummer tre är också en riktig lågoddsare:

”Vi behöver röra om i grytan.”

Vad ”röra om i grytan” betyder är förstås lite oklart, men jag tror inte man menar att politikerna ska komma överens, utan snarare tvärtom. Gärna med någon populist inblandad som rör och rör tills tidigare självklara normer och värderingar har ändrats lite varstans i partierna. Men jag kan förstås ha missuppfattat uttrycket.

Ett annat säkert kort är standardsvar nummer fyra:

”Sveriges befolkning förtjänar bättre.”

Här börjar jag alltid undra – vad då förtjänar? Vi har väl exakt de politiker vi förtjänar, eftersom vi själva har röstat fram dem i allmänna val? Det är ju liksom det demokratin går ut på? Varför skulle vi förtjäna något annat?

Nej, jag tycker inte att de där enkäterna ger så mycket, och de får oproportionerligt mycket plats i nyhetssändningarna – förmodligen för att det är billig och lättproducerad tv.

Men det är ju inte bara vanligt folk som kan ha ”otur” när de formulerar sig. En ovanlig person, en partiledare, yttrade nyligen att ”invandringen i Sverige har blivit en belastning”. Efteråt förklarade han visserligen att han inte är emot själva invandrarna, men det är ju svårt att kritisera invandringen utan att invandrarna blir skuldbelagda. Jag tycker att den politikern ska göra ett besök på närmaste äldreboende och diskutera ordet belastning med de många med utländsk bakgrund som sliter där.

En sak som partiledaren syftade på med sin kommentar var kriminaliteten. Men det finns en tydligare gemensam nämnare än ursprung för dem som mördar, våldtar, handlar med narkotika och ägnar sig åt trafficking: De är män. Där snackar vi tung belastning!

Nej, vi måste sätta oss ner och komma överens om att vi behöver röra om i grytan och göra något åt mansväldet och mansvåldet. Sveriges befolkning förtjänar bättre!