Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Debut för Onedin-linjen och Radio Halland

Halland för 50 år sedan. 1-7/10 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Nu jädrar i min låda, rent bokstavligt alltså, sprakar det till i radioapparaterna runt om i Halland. Det är Sveriges Radios styrelse som i sin visdom beslutat utreda förutsättningarna för så kallad ”lokalradio” i vissa områden i landet. Och ett av de blott fyra områden som funnit nåd inför styrelsen är just Halland. Redan samma dag som beslutet tas sprakar det alltså till i både transistorer och gamla rör, då den ordinarie nyhetssändningen, ”Västkvarten”, utgår och ersätts av en provsändning från Halmstad. Såhär i början blir det lite sporadiska testsändningar, men efter nyår är tanken att Radio Hallands sändningar skall bli regelbundna och pågå i sex månader med fyra till fem timmars sändning varje dag. Därefter får försöket utvärderas. Det här är helt ny mark man ger sig in på. Inspirationen kommer bland annat från England, där liknande lokalt förankrad radio varit mycket framgångsrik, förklarar redaktionschef Björn Olof Larsson vid Sveriges Radio.

När vi ändå susar runt i både England och etern kan nämnas att idag börjar även en helt ny engelsk serie i TV2. ”Onedin-linjen”, heter den visst. Ja, vi har visserligen två kanaler numera, och valfriheten är alltså ganska exakt dubbelt så stor som i gamla dar, men vi vågar ändå förutspå att det här är något varenda kotte i både Halland och Sverige kommer att se, särskilt som TV1 samtidigt visar ett timslång japanskt reportage om den uråldriga trumritualen Gojinjo-daiko i en by på den fattiga halvön Noto vid Japanska sjön. Ni är det dock så fiffigt ordnat att ni kan se den första halvtimmen av den säkert jätteintressanta trumritualen och sen resa er ur tv-soffan, gå de fyra stegen fram till TV:n och byta kanal till Onedin-linjen. Som ni alla vet blinkar en liten trekant i TV-rutan när ett nytt program börjar i grannkanalen, så ni kommer att veta när det är dags. Praktiskt är ju bara förnamnet.

Derbyna är kanske inte lika stekheta som de var under handbollens storhetstid, men när Falkenbergslagen Orion och Örnen drabbar samman är det allt något extra, särskilt som det inte bara handlar om derby utan även om seriepremiär. Serien är för övrigt div III, och publiken har väl lite till mans sett bättre spel i den numera ombyggda och renoverade idrottshallen. Matchen är jämn till en början, men två snygga genomlöpningar av Tommy Möller respektive Göran Andersson samt en straff inprickad av ”Loffen” Johansson ger Orion det där avståndet som gör att man kan spela ut och dra ifrån. Matchen slutar till slut med hela 17-11 i Orions favör. I serien återfinns även Aranäs, Hylte, Varberg, F 14, Önnered, Mölndal, Heid och Oskarström.