Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Dans och ”Ring Ring” på Sjönelund

Halland för 50 år sedan. 5-11/8 1973

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Nej, de fick ju aldrig åka till den stora schlagertävlingen ute i Europa. Det blev, som bekant, den där förbaskade Clabbe och polar’n Göran Fristorp som tog hem den svenska uttagningen med ”Sommar’n som aldrig säger nej”. Björn, Benny, Agneta och Frida verkar dock inte hänga läpp för det och låten ”Ring Ring” gick ju snabbt upp på svensktoppens förstaplats och ringer väl fortfarande i öronen på många. Så vem vet, kanske dyker det upp en ny chans i framtiden. Och har ni inte tröttnat på ring-ringandet än så kan ni med fördel bege er till dansstället Sjönelund utanför Vessigebro nu på lördag, där gruppen går på scen prick klockan 22:30. Dessförinnan kan ni dansa till populära Thorleifs. Buss avgår från både Varberg och Falkenberg. Entre: 15 kr.

Tusentals liter olja har läckt ut i Viskan efter att en tankbil slagit runt intill Riksväg 41 i korsningen mot Horred och Kungsäter. Oron för att oljan skall orsaka skador på miljö och djurliv nedströms är stor, men även industrin kan drabbas. Som exempel kan nämnas att Värö Bruk tar sitt processvatten från Viskans utlopp, och informationschef Olle Johansson finner det högst anmärkningsvärt att det tog hela sex timmar innan man fick besked om olyckan. Nu har man dock vidtagit åtgärder så att oljan inte kommer in i systemet.

Närmare 50 000 personer söker sig i helgen till anrika Sjönevads marknad. Inte mycket är nytt under solen, men det är väl så det skall vara på en marknad. Således sörplas det kålsoppa både till höger och vänster och karamellerna är lika söta som oljemålningarna är smakfulla. För att kunna möta den omättliga efterfrågan på naken hud är ”Varieté-tälten” i år inte mindre än tre till antalet, och besökarna behöver inte bekymra sig om kläd-koden, då kläder saknas… åtminstone på scen.

En nyhet för i år är de skärpta bestämmelserna för försäljning av rökta charkuteriprodukter. Tidigare har ”luade” ålar och enrisrökta korvar kunnat dingla lite hur som haver från försäljningsståndens tältstänger – flitigt besökta av flugor som önskat en sittpaus i sin strävsamma vardag. Men nu är det slut på detta pittoreska inslag i marknadsvimlet, då alla charkuterivaror måste förvaras i kyla. Nu är det förstås inte enbart hälsovårdsnämnden i Falkenberg som får att göra i Sjönevad. Polisen betecknar årets marknad som avsevärt bråkigare än de senaste årens upplagor och konstaplarna som utkommenderats för att hålla ordning finkar ett 25-tal fyllerister och ordningsstörare, de flesta under lördagen.