Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: Dags för bojkott av mästerskap som har bikinikrav

De förtjänar varken deltagare eller publik.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

21 år efter millennieskiftet betalar vi räkningar med några klick på mobilen. Robotarna som var science fiction för några decennier sedan är nu i full verksamhet. Människan gör nya erövringar i rymden, och när världen drabbades av en svår pandemi lyckades vi producera ett, eller till och med flera, fungerande vaccin inom ett år.

Med denna fantastiska utveckling på olika plan måste man ju också ha fått bukt med så medeltida fenomen som orättvisor mellan könen, eller hur? Så intelligenta varelser som vi är måste vi ju ha sopat mattan med gamla inkrökta föreställningar om kvinnor som lägre stående varelser eller lönsamma sexobjekt som inte får bestämma över sig själva?

Men nej. Just nu, i denna nya sköna värld, pågår en diskussion om hur kvinnor ska få lov att klä sig vid EM i beachhandboll i Bulgarien i juli. Männen kommer att ha shorts och linne. Självklart, vad funkar väl bättre till en bollsport på stranden? Det passar väl alla oavsett om man har snopp eller snippa? Vad är problemet?

Jo, TJEJERNA MÅSTE HA BIKINI PÅ SIG! Jag tar det igen: TJEJERNA MÅSTE HA BIKINI.

Man baxnar. I den internationella regelboken finns till och med ett maxmått för bikinibyxorna! De får inte vara mer än tio centimeter på sidan.

Alla som har använt bikini vet att detta är en klädsel som inte alltid är så lätt att känna sig helt bekväm i. Rör man sig mycket måste man ofta rätta till bikinibyxan när den har åkt in mellan skinkorna eller bh:n när den har åkt upp eller ner eller åt sidan så att det man ville stänga in riskerar att hoppa ut.

Men idag ska alltså tjejer visa så mycket som möjligt av sin kropp. Vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att se helt andra regler. När kjollängden för hundra år sedan började krypa upp till strax under knäet så väckte det anstöt. Same, same but different. Den ständigt gällande principen är att kvinnor inte ska tro att de får klä sig som de vill. Det har vi aldrig fått. I Iran riskerar kvinnor fängelse om de lämnar hemmet utan slöja. I Frankrike går poliser på stranden och tvingar kvinnor i burkini att klä av sig. Hårt åtsnörda korsetter gav länge kvinnor problem med hälsan och först en bra bit in på 1900-talet blev det okej för kvinnor i vår del av världen att klä sig i praktiska byxor. I Japan kämpar kvinnor idag för att slippa ha högklackat på jobbet. Befängda klädregler har alltid varit ett effektivt redskap för att minska kvinnors frihet.

Argumentet bakom bikinitvånget i beachhandboll lär vara att det gör det lättare att få bidrag från sponsorer. På något sätt gör det saken ännu lite värre – att tjejerna av rent ekonomiska skäl måste vara nästan nakna. Män med pengar ska tillfredsställas med naken hud för att betala, det är ett fenomen vi känner igen från andra sammanhang.

Nej, tjejer och killar, ställ inte upp på det här! Spela gärna beachhandboll i bikini eller stringkalsonger om ni vill det, men bojkotta en tävling som har olika klädkrav för tjejer och killar. Sådana evenemang förtjänar varken spelare eller publik.