Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Nyman: Då drabbades jag av en akut tekniktrötthet

Varför skulle man få för sig att koppla upp sin tandborste till mobilen?

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

– Vill du kunna koppla upp tandborsten mot mobilen?

– Ehhh… nej, det vill jag inte.

Denna dialog utspelade sig i ett stort varuhus för elektronikprylar dit jag hade åkt för att köpa en eltandborste.

Bara att gå in och hämta tänkte jag – innan jag såg utbudet. Orimligt många olika sorters eltandborstar hängde på en vägg lika stor som den för chips och ostbågar i en normalutrustad Ica-butik. Okej, det var väl en överdrift, nästan ingenting är ju lika groteskt stort som affärernas utrymme för chips och ostbågar, men det kändes i alla fall direkt övermäktigt att försöka välja en av alla dessa modeller.

Till exempel hade en tandborste två hastigheter, en annan tre. Min gamla har en. Varför ska man ha fler, undrar jag? Är det inte bättre ju fortare borsten snurrar, helt enkelt? Är det långsammare tempot kanske till för att man ska få tid med lite mindfulness medan man borstar? Priserna rörde sig från några hundralappar upp till några tusen, men vad var det för skillnad på kvaliteten egentligen? Orka jämföra!?

Det var då som den snälla och hjälpsamma – unga – expediten såg min utsatta belägenhet och kom och frågade, som den mest självklara sak i världen, om jag ville kunna koppla upp min tandborste mot mobilen. Jag visste inte varför man skulle få för sig att koppla upp sin tandborste mot sin mobil. Jag ville inte veta heller, utan lämnade affären utan att fråga. En akut tekniktrötthet hade satt in.

Vill tandborsten kanske skicka data till Folkhälsomyndigheten? Eller till Statistikmyndigheten SCB? Jag kände hur det drog in en kall vind från Kina.

Jag kan förstå finessen med att låta kyl och frys, värmeelement och huslarm kommunicera med mobilen. När vår frys stod utan kyla en vecka när vi var bortresta hade det varit jättebra om mobilen hade larmat. Eller om någon håller på att bryta sig in i huset när man själv är på krogen, eller ifall det plötsligt blir fryskallt i sommarstugan när man inte är där. Jag skulle till och med kunna tänka mig en appstyrd kaffebryggare. Men tandborsten?

Ni andra kanske är väl bekanta med fenomenet sedan länge, men jag har nu googlat för att få klarhet i vad min mobil har med tandborsten att göra. Så här står det på M3, Sveriges prylsajt:

”Nya (xxx) är uppkopplad till din smartphone via bluetooth, och appen ska hålla koll på de 30 senaste tandborstningarna. Här ska även statistik kring hur hårt du borstar lagras, och du kan även dela informationen med din tandläkare som i sin tur kan lägga in råd om dina borstvanor i appen, t ex påminnelser när det är dags att plocka fram tandtråden.” Någon annanstans läser jag att appen också kan dela ut en medalj när man har borstat duktigt.

Tack, kalla mig gärna för bakåtsträvande dinosaur, men än så länge klarar jag att påminna mig själv varje kväll om att plocka fram tandtråden. Den ligger ju rakt framför näsan på mig i badrumsskåpet. Och några digitala guldstjärnor behöver jag inte. Kom igen när jag har gått i barndom! Eller glöm det förresten, då klarar jag inte att lära mig en app till.