Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Olof Nilsson: Boråsarna vill locka turister från Varberg

Halland för 50 år sedan. 22 - 28/7 1973.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

”Wesselsvaruhuset vid Pellyfabriken kommer att medföra stora problem för oss som bor i kvarteren runt omkring. Buller, nedsmutsning och livsfara för barn som leker på trottoarer etc. kommer att bli följden av varuhusets lokalisering till Klockaregatan-Murarevägen.” Ja, så heter det i den skrivelse som boende i området nu skickat in till byggnadsnämnden, trafiksäkerhetskommittén och andra instanser som handlägger ärendet kring det tilltänkta storvaruhuset i Falkenberg. Idag är det smått idylliska området tämligen glest trafikerat, varför det är just trafiksituationen man oroar sig för. Varuhuset som sådant har man inget emot, heter det. I byggnadsplanen ingår närmast osannolika 700 nya parkeringsplatser. Närheten till Tångaskolan och alla dess elever är också ett bekymmer för trafikplanerarna.

Varberg behöver knappast göra reklam för sig i Borås. Och Boråsarna hittar nog även till både Falkenberg och Olofsbo utan vare sig karta eller kompass. Och så långt är väl allt frid och fröjd. Men nu har ”ullhararna” börjat göra reklam för sin egen stad här i Halland. Just nu rullar nämligen en onödigt stor reklambuss i trakterna för att förmå hallänningar och vem som nu än befinner sig i Halland, ”landet av mjölk och honung”, att istället semestra i Borås! Där sägs finnas både djurpark och lågprismarknad, fagra kullar och sköna dalgångar, trestjärniga campingplatser och gud vet vad. Två vackra värdinnor visar tillrätta i bussen och som grädde på moset visas det även reklamfilm för Borås. Ett slag under bältet, kan tyckas. Men vill de ha krig, så ska de få krig, resonerar man i Varberg och vägrar helt sonika att upplåta kommunal mark för bussens ljusskygga verksamhet. Nu finns det ju gott om privat mark i Varberg, så motståndet får väl snarast betraktas som en markering. Samtidigt kan Borås turistchef, Åke Hagström, meddela att bussens bästa besökssiffror noterats i just Varberg, sannolikt som en följd av de kommunala myndigheternas motstånd och de skriverier i pressen detta lett till.

Den lilla men fruktade Coloradoskalbaggen fortsätter att oroa, och nu har nya fynd gjorts utmed Hallandskusten. Sannolikt har de blåst in från Tyskland, heter det. Myndigheterna ser allvarligt på situationen och ber nu allmänheten att vara vaksam och infånga de usla rackarna så snart de visar sig. Infångade exemplar kan lämnas till polisen, som avlivar baggarna och skickar dem vidare till Statens Växtskyddsanstalt för analys och registrering. Särskilt vaksam bör man vara längs kusterna, inte minst då vid kustnära potatisfält.