Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Bland ”Lapplisor”, rottweilers och schäfrar

Halland för 50 år sedan. 12-18/11 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Falkenberg vill inte ha ”lapplisor”, och nu går man till kungs för att slippa. Det är länsstyrelsen som propsat på att kommunen skall anställa parkeringsvakter för att hålla ordning medan man från kommunstyrelsens sida menar att endast en mycket liten del av stadens centrum skulle vinna på en dylik kontroll, och då lönekostnaderna förväntas uppgå till 80-90 000 kr framstår kravet på övervakning som helt orimligt. ”I dagens brydsamma läge för kommunerna kan det inte vara riktigt och rätt att påtvinga kommunen denna skyldighet mot dess vilja”, avslutas skrivelsen till Kungl. Majt.

En del menar att det skall vara tyst på ett bibliotek, men när Håstens bibliotek, tillika Varbergs första stadsdelsbibliotek, öppnar för allmänheten blir det med teater, sång och musik – fattas bara, när temat under invigningsveckan är kubanskt. Än mer musik blir det förstås när grammofonavdelningen är klar – det är liksom sånt som gäller på biblioteken numera. För att undvika slitningar över generationer och musiksmaker är hörlurar obligatoriska.

Det nya biblioteket är avsett för både allmänheten och eleverna vid Håstensskolan, och är därför väl tilltaget. Enligt prognoserna kommer biblioteket att ha ett befolkningsunderlag på hela 10 000 – 15 000 personer om några år, inräknat Karlberg, Lugnet, Barnabro och förstås själva Håsten, där utbyggnaden av området är i full gång. I januari släpps en omgång om 213 nya toppmoderna lägenheter. För 78 kvm fördelat på tre rum och kök i markplan får man betala en kallhyra om 532 kr i månaden. Elavgift om 98 kr tillkommer. Billigast är ettorna om 39.5 kvm i tvåvåningshusen. Här kommer man undan med 311 kr i månaden, plus el-tillägget på 49 kr. Ytterligare en omgång lägenheter är inflyttningsklar i februari, och så rullar det på i det expansiva Varberg. HN skriver att Håsten utan tvekan är det intressantaste bostadsområdet i Varberg, då det sträcker sig in i framtiden. Standard, planlösning, egna ingångar, kvarterens organisation och gemensamma ytor imponerar mest på vår utsände.

Och så är det dags för stor hundutställning i Falkenbergs ridhus. Det handlar uteslutande om rasen Rottweiler, sägs det. Kanske inget vi normalt sett skulle ägna överdrivet mycket tid åt… om det inte vore för det faktum att tävlingen faktiskt bedöms av en Schäfer. Ja, Paul Schäfer alltså, en i Rottweilerkretsar erkänt duktig chefsdomare från Tyskland, om än begåvad med ett i sammanhanget något olyckligt efternamn.