Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Bertil Perrolf på halländskt kafferep

Halland för 50 år sedan. 22-28/1 1972

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bifogad bild: Skidåkare

Så var han här igen med sina skivor, lämpligt nog serverade till kaffet. För det är ju så det populära radioprogrammet heter – ”Skivor till kaffet”. Vi syftar förstås på den gemytlige Bertil Perrolf, som dragit land och rike runt i snart 15 år. Det är få kaffegäster som är så välkomna som just Bertil Perrolf. I ett land där reklam är bannlyst i etern är nämligen ett besök av Bertil Perrolf högsta vinsten för ett företag, då det ju faktiskt inte går att undgå att nämna exempelvis Pelles Persiennfabrik om nu Bertil råkar gästa just Pelles Persiennfabrik. Den här gången är det dock en folkhögskola som får den äran, Katrinebergs Folkhögskola utanför Vessigebro för att vara exakt. Hela 170 elever och 20-talet lärare, med rektor Bo Walli i spetsen, tränger sig samman i den nyrenoverade matsalen för att lyssna, umgås och trivas en stund i Bertil Perrolfs sällskap. Som vanligt blir det snack om både väder och vind, och därtill en del om skolans verksamhet. Bland skivönskningarna som hinns med denna tisdagseftermiddag märks ”Elektricitetsvisan” med Tage Danielsson, ”Inte tycka om turist” med Povel Ramel, Lena Andersson med ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång” samt både ”O helga natt” och ”Sääkinjärvi polka”. Avslutar gör Drängsereds duktiga volleybolltjejer som framför sin särskilda kampsång i ett liveframträdande.

”Snö i korg räddade skid-DM.” Ja, så lyder rubriken efter årets första stora halländska skidtävling, DM för herrar 15 km och damer 5 km. Under hela lördagen kämpar ett tjugotal funktionärer med korgar och snöskyfflar för att rädda banan i Gällared. Och mot alla odds lyckas man. Som väntat vinner en av arrangörsklubbens åkare herrklassen, men inte titelförsvarande favoriten Karl-Erik Svensson utan Ove Thorsson. I damklassen överraskar Yvonne Gustavsson från Hylte stort och vinner med hela 50 sekunders marginal. I yngre oldboysklassen får legenden Arnold Waide se sig slagen av Bengt Johansson, men vi lyfter ändå på hatten för den gode Arnold som vunnit allt som går att vinna här i Halland, och på många andra håll, under en oändligt lång, och ännu pågående, karriär. Och då inte enbart i skidor, utan även i banlöpning, terränglöpning och maraton.

Den halländska samrådsgruppen för ombyggnaden av E6 till motorväg har nu till slut enats om vilken sträckning den fyrfiliga motorvägen skall få mellan Fastarp norr om Halmstad till Gunnestorp norr om Varberg. Därmed har ett av Vägverkets argument för fortsatt fördröjning av projektet, nämligen att kommunerna inte kunnat enas, försvunnit. Särskilt sträckningen förbi Falkenberg samt Tvååker har varit föremål för debatt. Enligt det förslag som nu antagits skall motorvägen gå öster om Tröingeberg och väster om Tvååker.