Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Baskerville, ny ungdomsklubb i Falkenberg

Halland för 50 år sedan. 16-22/4 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Bingospelets popularitet är fortsatt stor, inte minst bland de äldre. En del rynkar på näsan, medan andra lyfter fram det faktum att bingon blivit en viktig inkomstkälla för det lokala föreningslivet, inte minst för idrottsklubbarna. Nu senast är det Falkenbergs bordtennisklubb som öppnat så kallad automatbingo på Köpmansgatan i Falkenberg. Inget konstigt i det kanske, frånsett då att hälsovårdsnämnden först avslog ansökan med motiveringen att spelet var störande för omgivningen. Polisen hade dock inget att invända och även HN:s Steve ryckte in och undrade om ett halvdussin bingospelande pensionärer verkligen var mer störande än raggarbilarna som brukar mullra upp längs Köpmansgatan under fredagskvällens så kallade ”raggarrunda.”

Ungdomar i de yngre tonåren har inte stor chans att komma in på dansställena i Halland, men i Falkenberg slår nu det nya stället Club Baskerville upp portarna för dem som ändå fyllt moppe. Bakom satsningen står Lars Holmström och Göran Svensson, vilka förklarar att alla är välkomna till premiären nu i helgen, men att man därefter kommer att dela upp kvällarna så att de yngre släpps in på lördagarna, medan fredagarna är vikta för dem över 18 år.

Club Baskerville håller till i en före detta lagerlokal på Schubergsvägen på Västra Gärdet, där arrangörerna skapat en dansklubb i murrig trämiljö med linnestrukturer och kontrasterande inslag i form av modefärgerna brunt, grönt och gult. Vissa kvällar blir det enbart diskotek, men här bjuds även på liveframträdanden. På premiärkvällen spelar exempelvis ett band från Lund med det lätt besynnerliga namnet ”Eminent Trivsel”. Vi får hoppas att namnet håller vad det lovar. På tur står även bandet ”Bristande Vardag” kända från televisionens populära ungdomsprogram, ”Knuff.” Det är liksom ungdomligt här på Baskerville. Och vid skivspelaren kommer vi framför allt att finna ”DJ Calle”.

Avslutningsvis konstaterar vi att brottsligheten i Halland tar sig de mest märkliga uttryck. Från Varbergs polisdistrikt rapporteras bland annat att någon VVS-kunnig person brutit sig in i ett pannrum och skruvat loss en sprillans ny och tämligen tung oljepanna. Vidare har även en tuggummiautomat av större modell skruvats loss och forslats bort. En tämligen dyr släpkärra samt inte mindre än åtta smågrisar rapporteras också försvunna. Så skulle ni råka se en tuggummituggande rörmokare köra omkring med en oljepanna och åtta skräckslagna smågrisar på flaket anmodas ni kontakta polisen snarast möjligt.