Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof nilsson
Krönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Böter efter halländsk äggprotest mot Vietnamkriget

Halland för 50 år sedan. 19-25/11 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

En knapp månad efter grundandet debuterar nu Falkenbergs Hockeyklubb i seriesammanhang. Då man saknar såväl konstfruset som egen rink blir det uppe i Veddige, där man drabbar samman med Ringlöven och Åskloster i Veddiges så kallade kvartersserie. Förlust i båda matcherna, men då det är första gången laget står på is får man vara nöjd med att det trots allt handlar om knappa och hedersamma sådana. Än färskare bland Hallands ishockeyklubbar är knappt veckogamla Slättens Ishockeyklubb, även den från Falkenberg där intresset för puck och klubba alltid varit stort, frånsett hos herrar beslutsfattare i kommunledningen. Två nya klubbar kan tyckas i mesta laget, men båda intygar att det inte blir tal om någon konkurrens lagen emellan, då Falkenbergs Hockeyklubb skall syssla med seniorverksamhet, medan Slättens fokuserar på de yngre årskullarna. Och träningen då? Ja, skall den utövas på is lär det inte bli hemmavid… Slättens pojklag har just genomfört den första organiserade träningen nere i Halmstad, där förutsättningarna är bättre.

När vi ändå är där nere kan vi passa på att rapportera från rättegången mot deltagarna i den urartade demonstrationen under Sverige-Amerika-dagen tidigare i år. Det började med plakat och slagord mot kriget i Vietnam, men när den svenske generalkonsuln i New York äntrade talarstolen på Stora torg brändes det även flaggor och kastades ägg. I samband med tumultet greps nio ungdomar. Samtliga döms nu till dagsböter i den lägre skalan.

Vemodet är stort bland många falkenbergare när grävskoporna nu tuggar i sig av gamla Bigges i hörnet Nygatan-Torggatan. När fastigheten uppfördes i början på 30-talet räknades den som stadens kanske förnämsta affärsbyggnad, men nu har allt fallit samman i en hög av tegel och bråte. När rivningsmassorna väl transporterats bort väntar den andra etappen av det stora EPA-bygget.

Ja, rivningshysteri, varuhus, parkeringar och stora affärer är tidens signum. Och Varberg står ingen efter i det sammanhanget. Nu slår ICA Kvantum, Hallands största ICA-affär, upp portarna för allmänheten i kvarteret Sadelmakaren i de centrala delarna av stan. Fastigheten har en total yta om hela 2500 kvm, varav 1650 i försäljningsyta. På premiärdagen kan du köpa en tub Kalles Kaviar för 2.25, ett halvkilo pommes frites för 2.95, en byxdress i mjuk courtelle för 95 spänn och den kända kaffebryggaren ”Ismet” till samma pris. Blåsorkestern och kommunfullmäktiges ordförande bidrar till festiviteterna med toner och tal.