Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Pidder" Pedersén: Artificiell intelligens

Jag tycker att forskningen borde koncentreras på hur intelligenta maskinerna är. För intelligenta är de, mycket intelligentare än jag som pratar med dem.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Om jag har förstått det rätt är artificiell intelligens förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna företrädesvis människors intelligens, främst intellektuella funktioner som förmågan att lära sig saker av tidigare erfarenheter, lösa problem och inte minst förstå naturliga språk. Till den här forskningen anslås det världen över varje år enorma pengar. Jag som är klen i tänkeriet tror att forskningen och forskarna slösar bort pengarna i onödan, ja rent av slår in öppna dörrar. Enligt mina observationer kan redan maskiner och prylar förstå språk, de har till och med liv.

Jag är långtifrån ensam om min övertygelse att maskiner har ett liv. Varför kan man annars se och höra folk prata med saker! Den som tvivlar på att vi är många som tror att artificiell intelligens redan finns kan ställa sig vid någon villaträdgård när en misskött trilskande bensinmotorgräsklippare ska startas till vårens första klippning. Efter bra fem ryck i startsnöret och det inte ens har hostat till i motorn kan man höra uppmaningar som: ”Starta nu din sabla skitstövel!” Ett ilsket ryck till och inget händer kan tonläget skärpas: ”Kom igen nu annars ska du få se på annat.”

Hot förekommer alltså i sådana här sammanhang. Mer än en gräsklippare har lovats en enkelresa till tippen om den inte startar. En av mänsklighetens sämsta sidor, våld kommer också fram. Det händer att en spark utdelas och träffar gräsklippare, däremot är det ovanligt att en gräsklippare sparkar tillbaka. Ingen kan väl slösa kraft och energi på att ge en order till något som man tror är utan liv!

Jag tillhör en av de som talar till saker i den övertygelsen att de lyssnar på mig. De maskiner jag har pratat mest med är mina datorer och det är inte så märkligt. Ibland ger de mig meddelanden om att de behöver uppgraderas och hur jag ska göra men jag gör fel för jag är inte så intelligent som datorn. I det läget har jag ofta muntligen uppmanat och vädjat till datorn att göra som jag säger och inte som jag gör. Datorer behöver bli mer tillmötesgående.

Många maskiner och apparater har ett illvilligt, nästan elakt sinnelag och det är inget jag inbillar mig. Med ojämna mellanrum dyker det upp berättelser överallt i världen från reparatörer och vårdpersonal som tyder på att uppgörelser mellan maskiner och människor kan bli våldsamma. Det kan handla om trasiga bildskärmar och skärskador, insparkade bildörrar och brutna fotleder. Jag vill dock påminna om att våld löser inga problem, oavsett vem som startade bråken.

Jag tycker att forskningen borde koncentreras på hur intelligenta maskinerna är. För intelligenta är de, mycket intelligentare än jag som pratar med dem. Å andra sidan är jag ingen bra måttstock på artificiell intelligens.

Anders ”PIDDER” Pedersén