Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Rockström kåsörbild Bild: Annika Karlbom
Malin Rockström kåsörbild Bild: Annika Karlbom

Malin Rockström: Öronläsning funkar nästan överallt

En underbar uppfinning.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Böcker har alltid varit ett av mina stora intressen. Jag kommer från en läsande familj och förstod i tidig ålder det fantastiska med biblioteket, bokhandeln och såklart – böckerna. Att sväva iväg någon helt annanstans och känna känslan av ”bara ett kapitel till”. Det är magiskt.

I åratal klämde jag en eller ett par böcker i veckan och var ständigt på jakt efter nästa omvälvande berättelse. Tills en dag då jag slutade läsa. Det var samma dag som jag blev mamma. Alla stunder jag tidigare ägnat åt böcker var någon annans att styra över, och fick jag en lucka så prioriterade jag att duscha eller sova. Till en början sörjde jag läsningen, jag fortsatte låna och köpa böcker och högen på sängbordet växte. Åtskilliga gånger påbörjade jag samma bok för att jag inte mindes vad jag läste senast. Efter ett tag fann jag mig liksom i det. Jag var inte längre en läsande människa. När någon frågade om jag hade läst ditten eller datten så skulle svaret bli nej.

Så hände något. Jag började tågpendla, Varberg-Göteborg. 80 minuter varje dag då jag inte kunde göra något annat än stillsam aktivitet! Jag packade ner en bok från högen på nattduksbordet och gav mig av till stationen. Tåget rullade ut från perrongen, boken var uppslagen och ungefär i höjd med Väröbacka började jag spy i plastpåsen jag hade min frukostmacka. Jag hade glömt att jag är världens mest åksjuka person.

Historien hade kunnat sluta där. Så ledsamt, en människa som hungrar efter litterära intryck som måste gå helt tom (både i magen och i huvudet) genom livet. Tack och lov så upptäckte jag snart den underbara uppfinningen: ljudbok!

Sedan dess har ljudböcker varit min räddning och jag kniper varenda liten lyssningsstund jag kan, framförallt vid hemmafix och förflyttningar. Vid bilkörning gäller det dock att skärpa till sig. När jag börjar förstå att jag snart kommer få veta vem mördaren är så måste jag pausa, annars kan det bli farligt. För hur mycket jag än älskar fenomenet ljudbok så är de inte kompatibla med alla aktiviteter och tillfällen.

När man är trött så är simultanförmågan inte helt hundra, men med ljudbok i öronen blir min ännu sämre. Jag vet inte hur många gånger jag dammsugit samma lilla fläck för att jag varit mitt i någon smäktande kärleksförklaring, eller blivit stående med smutstvätten i famnen utan att ha en susning om varför jag står och snuttar på den. Para ihop rena strumpor samtidigt som jag lyssnar går bara inte! Jag lyckas varken pricka rätt på färg, mönster eller storlek när jag har en röst i örat.

Våga testa öronläsning! I badet, i sängen, på joggen, nånstans! En liten varning. Du måste vara säker på vad det är du söker, annars kan det bli riktigt tokigt. När du är på jakt efter ljudbok bör du komma ihåg denna enkla regel: En ljudbok är bara ljud, du kan inte bläddra i den och den har definitivt inga knappar. Är du inte på din vakt kan du råka komma hem med en bok med ljud i. Oftast olika djurläten, melodier eller fordonsljud. De är tyvärr bara roliga en liten stund. Glad lyssning!