Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Åklagare vill stoppa halländskt älgfiske

Halland för 50 år sedan. 26/11-2/12 1972.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

Sällan, eller aldrig, har väl trängseln varit större i Erik Anderssons lanthandel i Vessigebro som just nu. Men så är det förstås utförsäljning, och därtill de sista dagarna man har öppet. ”Alla har så bråttom nuförtiden och det är opraktisk att ha en affär i två plan”, säger handlare Andersson och förklarar att han hade tvingats till inköp av en ny frysdisk och en del vidlyftiga förändringar i lokalerna för att kunna fortsätta. Istället blir det alltså nedläggning. Emaljerade tillbringare, leksakshundar av tyg, julprydnader av papp, kastruller, hästbetsel, konserver, broddar, frusna jordgubbar… ja, allt man kan tänka sig, och en del man nätt och jämnt kan tänka sig, går åt i rasande fart, med 20 procents rabatt.

Samtidigt som handlare Andersson står i begrepp att stänga sin lanthandel sladdar assistent Tommy Hansson från Televerket in på Storgatan i Falkenberg, där han till slut hittar en ledig parkeringsplats. Så efter lite meckande och kopplande sker det som ingen trodde var möjligt – Tommy ringer ett telefonsamtal från en mobiltelefon. Och skriver samtidigt ett stycke historia, då det är det första någonsin i ätrastaden! Tommy berättar att Televerket svarar för en del nödvändiga radiomaster, men att installationen av själva mobiltelefonen i bilen, eller var man nu önskar ha den, är något man får sköta själv. För närvarande finns fem olika fabrikanter som fått sin utrustning godkända. Tommys samtal var lokalt, men uppenbarligen var det nere i Malmö och vände innan det nådde fram till Falkenberg igen, så det här verkar vara något som går över huvudet på de flesta av oss. Men kanske är det så, att framtiden redan är här.

Avslutningsvis vill vi upplysa allmänheten om att det sannolikt inte är tillåtet att fiska älg, vare sig det sker till sjöss eller på land. Det är distriktsåklagare Thorén som nu låtit lagföra en ”påhittig” halländsk älgjägare för att ha byggt en jättelik ryssja av nät i vilken intet ont anande älgar och diverse förbryllat småvilt knallat in för att sedan inte hitta ut igen. Den tappra fiskaren, eller jägaren om man så vill, har därefter utan större svårighet kunnat göra processen kort med sina byten. Målet sägs vara helt unikt i sitts slag, men enligt åklagaren strider förfarandet inte bara mot jaktlagen utan även mot naturvårdslagen, då anordningen är osedvanligt ful och skrymmande. Den åtalade förnekar brott, och hävdar samtidigt att ryssjan inte varit särskilt effektiv och att han under de senaste åren bara fiskat tre älgar, några rådjur samt ett par harar.