Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dagens kåsör: Anita Nyman
Dagens kåsör: Anita Nyman

Anita Nyman: Äntligen goda nyheter för Isa-Tussi och mig

Maken kom hem med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen. Han hade hört ett program om katters hälsa på radion i bilen:

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

– De sa att katter ska ha midja!

Jag tittade misstroget på pälsbollen som satt hos mig i köket, i närheten av kylskåpet.

– Midja??? Var ska den sitta?

– Bakom revbenen, sa de.

– Revbenen?

– Ja, de sa att man ska kunna känna revbenen.

Hmm. Det var nog ett tag sedan man tydligt kände några revben genom pälsen på vår Isa-Tussi. Möjligen är revben en säsongsföreteelse. Om sommaren tillbringar katten större delen av dygnet utomhus och då springer hon av sig orkehullet (bra halländskt uttryck!) som hon samlat på sig under hösten och vintern. Vi ser därför till att förlägga den årliga veterinärkollen till ganska sent om sommaren så att hon får godkänt i besiktningsprotokollet.

Men nu är det höst och nu föredrar hon att sova både natt och dag i en soffa eller på någon annan skön plats inomhus. Om vi köper någon ny sak till hemmet undersöker hon genast om den går att använda som säng. Det mesta funkar, kan vi konstatera. Med den förbränningstakten hjälper det föga att hennes pellets heter något så flåsigt som ”Perfect fit”. (Ja ja, hon får ju lite annat gott också som guldkant på tillvaron.)

Jag tycker att midjor är överskattade saker. Min egen har jag gett upp för länge sedan. Och äntligen, äntligen, kom så nyheten som lyste upp i höstmörkret när jag såg den på en löpsedel häromkvällen:

BANTNING

ÄR LIKA

FARLIGT

SOM FETMA

om du är medelålders

Det du, Isa-Tussi!

Katten är typ 11 år gammal och det motsvarar 60 människoår, googlade jag fram. Det finns olika sätt att räkna, men visst är hon medelålders, det kan ingen ta ifrån henne! Själv är jag 57, så för mig är det också för sent att banta. Det kan ju vara livsfarligt. Sådana här forskningsrön ska man vårda ömt. Det spelar ingen roll att det säkert finns tusentals undersökningar som bevisar att det är nyttigt att banta som medelålders. Finns det en studie som visar motsatsen, då är det den vi håller oss till, tycker jag.

En gång fick jag för mig att köpa en träningspryl, en trappmaskin som man trampar på tills man får mjölksyra i vaderna. Jag tänkte att det skulle hjälpa mot mina rastlösa ben som håller mig vaken om nätterna. Och för all del – att jag kanske kunde jobba bort något hekto på köpet.

Detta tyckte Isa-Tussi var en mycket dum idé. Sin vana trogen ville hon själv inviga den nya inredningsdetaljen och la sig helt sonika på trappmaskinen. Och jo då, visst gick det att sova på den också! Flera dygn. Det såg inte särskilt bekvämt ut, men vad gör man inte för att rädda sin personal från livsfarlig viktnedgång? Solidaritet är kanske inte det man främst förknippar med katter, men även en blind höna hittar ibland ett korn. (Fast är hönan en katt lägger hon sig förmodligen på det direkt och somnar.)