Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Julens alla goda drycker

Glögg i all ära, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Julens drycker har så mycket mer att erbjuda. Skåla med andra alternativ i glasen.

Inte vet jag hur det står till i din gom, men när det väl äntligen börjar dra ihop sig till juletider så har i alla fall min mun redan fått nog av översöt glögg. Det är då dags att hitta på lite andra valmöjligheter för likasinnade. Något mindre sött, men ändå festligt och som förmedlar julkänsla och vintermys.

Julöl är ju en trevlig tradition, men jag tycker att det passar bäst på själva julbordet. Det finns andra tillfällen att skåla in julen, och då kanske man vill ta till något annat. Jag vill passa på att slå ett slag för min juliga sangria som inte är det minsta sockersliskig, tvärtom väldigt uppfriskande. Och vem har sagt att sangria måste drickas i solen? Det går precis lika bra att samlas kring en sangriaskål i adventstider, eller varför inte när det är dags för julklappsutdelning? Dessutom går det utmärkt att göra en alkoholfri variant för den som så behagar.

Snaps hör förstås julbordet till. Här bjuder jag på ett gammalt favoritrecept med pepparrotspiffigt sting. Hur enkel som helst att göra, men likförbaskat en perfekt ackompanjatör till julbordets stabbiga och ofta förödande feta utbud. Vill man kan man även peta ned en slinga citronskal för extra fräschör. Pepparrotsstyrkan reglerar du efter egna smaklökar genom att sila bort den när du tycker att styrkan är lagom intensiv.

Begreppet mumma har förekommit i Sverige i olika former ända sedan 1500-talet och är ett klassiskt kulturarv att plocka fram när julen står för dörren. Från början handlade det mest om sött mörkt öl i allmänhet, men med tiden utvecklades det till att omfatta en ölblandning smaksatt med kryddor, söta drycker, vin och spetsad med sprit. Det finns massor med olika recept, men det här är mitt och jag tycker att det funkar förnämligt. För att lyxa till sin mumma kan man byta ut läsken mot mousserande vin.

Oavsett hur du väljer att skåla in julen – med eller utan alkohol – är det alltid en god idé att variera sig en smula. Julmaten består från år till år, men i glasen finns det alltid plats för förnyelse.

Mumma är en klassiker som tål att dammas av. Mustigt och gott till julens delikatesser. Bild: Janerik Henriksson/TT
Mumma är en klassiker som tål att dammas av. Mustigt och gott till julens delikatesser. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mumma

Till 6 portioner, 10 minuter

Mer traditionellt än så här blir det bara inte. Mumma är mysigt att blanda och att dricka – utan att det blir för alkoholstarkt.

• 3 flaskor porter eller Guinness, à 33 cl

• 3 flaskor lättöl eller svagdricka, à 33 cl

• 1 tsk stött kardemumma

• 1–2 dl madeira

• 1 flaska fruktsoda, typ Sprite eller 7up.

Blanda porter eller Guinness med öl eller svagdricka och stött kardemumma. Häll i madeiran och smaka av efter hand tills du tycker att det blir lagom starkt. Blanda noga. Häll upp i en fin tillbringare.

Precis innan serveringen slår du på fruktsodan så att det skummar ordentligt. Rör om noga.

Servera på julbordet.

Tips! Vill du göra en lyxigare variant kan du byta ut fruktsodan mot mousserande vin, men tänk i så fall på att mumman får högre alkoholhalt.

Tranbärstonic är en suveränt god alkoholfri drink med skön vinterkänsla. Garneras med fördel med en liten snöig minigrankvist i form av sockrad rosmarin. Bild: Janerik Henriksson/TT
Tranbärstonic är en suveränt god alkoholfri drink med skön vinterkänsla. Garneras med fördel med en liten snöig minigrankvist i form av sockrad rosmarin. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tranbärstonic med rosmaringran

1 glas, 10 minuter

Alkoholfri drink med mycket smak och vintrig julkänsla. Beskan ger en ”vuxen” känsla, som passar bra när man vill hoppa över alkoholen. Den vackra rosmarinen ger intryck av en snöig grankvist.

• 1 dl tranbärsjuice

• 2 cl pressad lime

• 1 kvist rosmarin

• 1/2 dl strösocker

• is

• tonic

• färska eller frusna tranbär

Häll upp tranbärsjuice och limesaft i ett glas.

Fukta rosmarinkvisten med lite vatten. Strö ut sockret på ett fat och vänd runt kvisten. Låt torka.

Tillsätt is i glaset och fyll på resten av glaset med tonic.

Stick ned rosmarinkvisten, tillsätt några tranbär och servera genast.

Tips! Tillsätt lite gin eller vodka för en alkoholhaltig drink.

Samlas kring en skål med julsangria. Perfekt alternativ till glögg. Bild: Janerik Henriksson/TT
Samlas kring en skål med julsangria. Perfekt alternativ till glögg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Julsangria

Till 6 portioner, 20 minuter

Väldigt trevligt alternativ till glögg på adventsminglet. Passar även julklappsöppnandet. Går att göra alkoholfritt.

• 1 flaska rödvin (75 cl)

• 1 l apelsinjuice

• 1 dl konjak

• 1/2–1 dl strösocker, beroende på smak

• 1 äpple, skivat eller i bitar

• 1 apelsin, skivad

• 1 chili, skivad på längden

• 5 dl kolsyrat mineralvatten, kylt

Blanda vin, apelsinjuice och konjak i en stor skål. Tillsätt lite socker i taget och smaka av tills du tycker att det blir lagom sött. Rör om ordentligt så att allt socker löser sig ordentligt.

Häll i äpple, apelsin och chili (gå att skippa). Låt gärna stå och dra i kylen tills det är dags att servera.

Slå på kallt bubbelvatten och servera.

Tips! För alkoholfritt alternativ: använd alkoholfritt vin och ersätt konjaken med lite extra chili.

Gör din egen snaps i jul! Den här varianten är smaksatt med pigg pepparrot och lika enkel som god. Bild: Janerik Henriksson/TT
Gör din egen snaps i jul! Den här varianten är smaksatt med pigg pepparrot och lika enkel som god. Bild: Janerik Henriksson/TT

Pepparrotssnaps

Till 75 cl, minst 12 timmar

Det är kul att göra sin egen snaps. Det här är en pigg och god variant som bryter av julens feta utbud på ett strålande sätt.

• cirka 5 cm färsk pepparrot

• 75 cl Brännvin Special

Skala pepparroten och skiva. Dela skivorna om det behövs för att de ska kunna gå ned i en flaska.

Stoppa ned pepparrotsskivorna i brännvinsflaskan och låt stå över natten. Smaka av. När du tycker att smaken är lagom intensiv häller du över snapsen i en annan flaska och silar bort pepparroten. Det kan ta allt emellan ett och fem dygn, beroende på hur starkt du gillar.

Servera gärna väl kyld.

Tips! Du kan även sticka ned en remsa citronskal för extra fräschör.