Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Joakim Ladeborn hjälper svenskar i Hongkong

Joakim Ladeborn från Tvååker arbetar på Sveriges generalkonsulat i Hongkong. För tillfället. Jobbet innebär många uppbrott och nya platser. ”Det är en utmaning eftersom hela familjen påverkas”.

Joakim Ladeborn med familj bor i Hongkong sedan 2017. De bor strax utanför centrum i kustorten Stanley. De tre barnen som är 18, 16 och 12 år gamla går i internationell skola fem minuters bussresa från bostaden och hustrun Eva från Kungsbacka arbetar för Sida.

Joakim Ladeborn som är född 1970 växte upp strax utanför Tvååker. Hans intresse för olika länder, deras historia och kultur började gro tidigt och han inspirerades av farfar Eric Ladeborn i Varberg.

Fick praktikplats i Tokyo

Men det dröjde innan Joakim Ladeborn hamnade på rätt spår. Efter studenten på Peder Skrivares skola väntade lumpen och långresor innan han började läsa historia och senare statskunskap i Stockholm och Uppsala. Tankarna gick åt en framtid som journalist eller jobb inom UD. Joakim fick en praktikplats på svenska ambassaden i Tokyo under sina studier i statskunskap.

– Det var roligt och omväxlande och jag träffade många olika typer av människor. Jobbet innehöll allt från kulturfrågor till utrikespolitik. Det var roligt att få se verkligheten av det som jag studerade. Jag kände att det var just det som jag ville arbeta med.

Sommarvikariat på UD

Tillbaka i Sverige avslutade Joakim sina studier med en magisterexamen. Tillsammans med en kompis gav han sig ut på en långresa i Kina och på väg hem till Sverige sökte han ett sommarvikariat på UD och fick jobb. Sedan dess har han varit anställd av UD.

Det gäller att visa vad Sverige har att erbjuda

För drygt 20 år sedan gick han diplomatprogrammet och därefter har han tjänstgjort på många olika platser framför allt i Asien. Under den första perioden bodde han tillsammans med hustrun i Bangkok. Därefter flyttade paret hem till Sverige och blev kvar i sex år. Under tiden föddes de tre barnen. När det yngsta barnet var nyfött drog familjen i väg till Malaysia.

– Det är en utmaning i detta livet, att man är ofta på väg någonstans. Men det är en förmån att leva det här livet, men också en utmaning eftersom hela familjen påverkas. Det är många nya möten, men också många uppbrott.

Svenska ambassaden i Nairobi

Malaysia blev ett treårigt äventyr innan det var dags att packa ihop och dra hem till Sverige. Men redan efter ett år var det dags igen. Den här gången gick flytten till Kenya och det var Joakims fru som fick jobb och Joakim blev medföljare. Efter ett tag fick han jobb på svenska ambassaden i Nairobi. Familjen blev kvar i Afrika i två år.

– Det var intressant och något helt nytt.

År 2017 flyttade familjen till Hongkong. Där bor cirka 2000 svenskar och cirka 200 svenska företag är etablerade där. På generalkonsulatet arbetar åtta personer. Joakim Ladeborns främsta uppgift är att främja Sverige som innovations-, destinations- och investeringsland men också hjälpa svenska företag och organisationer.

Stängda skolor

Den senaste tidens oroligheter i Hongkong gör att han har stort fokus på vad som händer politiskt och att skriva rapporter hem till Sverige om utvecklingen.

– Det som händer här för närvarande påverkar inte bara Hongkong och Hongkongborna utan också världen i stort. Hongkong är en internationell stad.

Sedan ett år tillbaka ser livet annorlunda ut. För familjens del har pandemin bland annat inneburit att man inte kunnat besöka Sverige vilket man annars gör två gånger om året. Skolorna har varit stängda periodvis och på konsulatet var man tidigt ute med att förse personalen med munskydd och handsprit.

– Hongkong har klarat sig ganska bra. Nu är vi nere på 10-20 nya fall om dagen. Hongkong har haft cirka 11 000 fall och 200 dödsfall i covid-19.

Strikta karantänsregler

Restauranger, stränder, gym och andra verksamheter har varit stängda periodvis och endast medborgare i Hongkong som varit på resa tillåts komma passera gränsen.

– Det är strikta karantänsregler och inreseförbud som gäller för den som inte är bosatt i Hongkong. Den som varit utomlands måste sitta tre veckor i karantän. Man tar smittrisken på stort allvar här.

Sommaren 2022 är det dags för familjen att återigen packa ihop livet och dra vidare. Vad som händer står skrivet i stjärnorna, än så länge.

– Var vi hamnar beror på vilka platser som blir lediga. Vi vill nog komma lite närmare Sverige.