Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Jens Bengtsson från Falkenberg har funnit ny terräng

”Med tio minuter till vågorna och fjällen utanför dörren var det inte svårt att lockas.” Det konstaterar Jens Bengtsson, 27, från Slöinge som bosatt sig på Stadlandet, en enslig halvö mellan Bergen och Trondheim.

Glida, hoppa, surfa och flyga. Varför bara jogga eller gå? Intresset för framför allt surfing och snowboard- och skidåkning har tagit Jens till olika platser i världen. Sedan oktober förra året bor han på en halvö som anses vara skiljepunkten mellan Norska havet i norr och Nordsjön i söder.

– Det är som att bo mitt i en naturfilm med berg som sluttar rakt ner i havet. Det bor färre än 2000 människor här, berättar han.

Jens är uppvuxen i Slöinge och trakterna runtomkring. Redan som barn gillade han fart.

– När jag fyllde 10 år fick jag en ny cykel med heldämpning vilket enligt mig var det tuffaste man kunde ha. Jag tillbringade mycket tid på den och även med en massa tv- och datorspel.

Jens Bengtsson i vågorna. Bild: Privat
Jens Bengtsson i vågorna. Bild: Privat

Jens gick handels- och administrationsprogrammet på Falkenbergs gymnasium. Både på loven och strax efter studenten jobbade han på SIA glass för att bland annat få ihop stålar för att med fyra kompisar åka tåg till Alperna och tillbringa en säsong i St Anton.

– Det var en dröm som uppfylldes. Som barn hade jag åkt på skidsemester med familjen varje år.

När Jens kom hem från St Anton pluggade han till snickare på distans. Och 2012 läste han skidteknik och turism på en skola i Dalarna.

– Under de åren breddades mitt intresse enormt och jag gillade skidor bara mer och mer. Jag hade 240 skiddagar de två åren jag gick utbildningen och då jag var klar var jag utbildad snowboard- och skidinstruktör. Jag kommer mycket väl ihåg min första snowboardstur, jag tänkte att det är lika bra att åka upp till toppen, vilket jag gjorde, 25 vurpor senare var jag nere igen.

Efter att ha säsongat i Sverige, Norge, Kanada och Schweiz i sammanlagt sju omgångar blev Jens övertalad av två kompisar i Norge som startat en snickerifirma att flytta dit. Förutom sina fjäll är Stadlandet även känt för sina bra surfvågor.

– Mitt surfintresse har ökat med åren. Jag surfar så ofta det är vågor, vilket nu mot hösten är 3-5 gånger i veckan. När vintern kommer får man verkligen ta det svåra beslutet om man ska åka skidor eller surfa. En dag lyckades jag åka skidor i 40 centimeters nysnö på förmiddagen, och på eftermiddagen kunde jag surfa i 3-4 meter stora vågor. Det är inte på många ställen i världen man kan göra så. Det var en perfekt dag!

Jens har inget emot kylan och ensligheten på Stadlandet.

– På sommaren kommer det en del turister, men när temperaturen sjunker blir det mer stilla och skönt enligt mig. Det bor väldigt lite folk här. Vädret är väl som i Falkenberg fast cirka tio grader kallare och med mer vind och nederbörd. Det låter kanske inte lockande i mångas öron, men det är otroligt fint här och det finns mycket att göra bara man öppnar dörren.

Jens jobbar som snickare men skojar med visst allvar om att alla hans intressen leder till ekonomiska problem. Förutom skid- och snowboardsåkning gillar han att skejta och i somras gick han en paragliderkurs.

– Jag fick köpa mig en sådan och är ute och flyger då och då. Jag skulle vilja börja cykla också, men till det har jag varken tid eller pengar som det ser ut nu.

Hur är dina framtidsplaner, tänker du rota dig på Stadlandet ett tag?

– Det känns som det finns massor med kul saker i världen att göra även om Stadslandet är ett paradis. Jag har inga planer men det finns en risk för nya äventyr i framtiden.

Lite om: Jens Bengtsson

• Ålder: 27 år

• Bor: Stadlandet i västra Norge.

• Familj: Pappa, mamma, ett år äldre bror

• Gör: Snickare och utbildad snowboard- och skidinstruktör