Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Omväxlande. ”Jag skulle bli uttråkad om jag var tvungen att göra samma musik hela tiden. Men generellt gillar jag när det svänger”, säger Anna Sahlin som fyller 40 år.

”Jag känner mig fri och ganska modig”

Anna Sahlin, mer känd under artistnamnet Sahlene, ser mest fördelar med att bli äldre. Rösten har blivit bättre och själv känner hon sig modigare.

Att Anna Sahlin skulle bli artist och sångerska fanns det knappast något tvivel om. Båda föräldrarna är duktiga pianister, utbildade på Kungliga musikhögskolan. Själv satsade hon på cello och oboe.

– Dessvärre har jag inte fortsatt med det. Är det något jag ångrar så är det att jag aldrig riktigt lärde mig att spela piano. Jag hade verkligen alla förutsättningar.

I stället har rösten blivit Anna Sahlins främsta redskap. Redan som femåring började hon sjunga i kör. Däremot blev det snart tydligt att hon inte passade för att sjunga klassiskt. Själv beskriver hon det som ett röstläckage vilket betyder att hon låter lite hes. Men när hon i årskurs nio testade på att sjunga rock så var hesheten plötsligt en tillgång.

Sedan dess är det där hon hör hemma – i rocken, popen, soulen, funken och när hon får sjunga gospel. Under sina körsessioner som hon håller runt om i landet kan det även bli en del visor och psalmer.

– Det är en stor blandning. Förut såg jag det som en nackdel, men nu ser jag det som en stor styrka. Men generellt gillar jag när det svänger.

Genombrottet kom 2002 då hon slutade trea i Eurovision Song Contest med det estländska bidraget Runaway. Sedan dess har hon medverkat ytterligare tre gånger i svenska Melodifestivalen. Och snart är det dags igen. I år är hon med och körar bakom den australiensiska popstjärnan Dami Im.

– Det ska bli extremt roligt. Eurovisionsschlagerfestivalen har också världens trognaste fans.

Förutom sången har skådespeleriet alltid funnits med på listan över saker hon gärna gör. Som nioåring fick Anna en av rollerna i Alla vi barn i Bullerbyn. Senast 2013 gjorde hon Maria Magdalena i musikalen Jesus Christ Super Star tillsammans med Ola Salo.

Nu är det dags igen för en ny roll – en monolog som helt och hållet bygger på hennes egen idé.

– Det känns väldigt roligt och spännande. Eftersom inte allt är klart än vill jag inte berätta mer. Men det är lite av en uppgörelse över hur jag har behandlat vissa saker.

Hänger det ihop med att du fyller 40 år nu?

– Ja, det kan det faktiskt göra. Många gör en stor förändring i den här åldern har jag förstått. En del krisar, nästan alla skiljer sig och börjar leva loppan. För min del har jag krisat klart. Däremot känner jag att jag vill ha mer på mitt håll käften-konto. Jag har ett starkt behov av att få uttrycka mig utan begränsningar och inte bry mig om vad andra människor kan ha för uppfattning om mig.

– På det sättet känner jag mig ganska modig just nu, och fri. Och samtidigt lite rädd, haha.