Framtidshopp. Kjell Simonsson tycker att det är självklart att företagare har ett samhällsansvar. Ett sätt att ta det är att släppa in unga människor och låta dem utvecklas i företaget.
Framtidshopp. Kjell Simonsson tycker att det är självklart att företagare har ett samhällsansvar. Ett sätt att ta det är att släppa in unga människor och låta dem utvecklas i företaget.

”Jag har alltid varit svag för underdogs”

Engagemanget för ungdomar har följt Kjell Simonsson genom livet. Nu har det gett honom både PS-gymnasiets pris för "Årets samarbete för framtiden" och de ungas eget pris ”Årets rådgivare” på Varbergs första UF-gala.

ANNONS
|

När Kjell och hans hustru Isabelle Simonsson, som tillsammans driver kommunikationsbyrån Paraiba, tilldelades PS-priset på Varbergsgalan för några veckor sedan blev han rätt paff.

– Det trodde jag väl aldrig att min gamla skola skulle belöna någon med en så rörig skolgång!

Nästan ännu gladare blev han när de i våras fick gymnasisternas eget pris.

Själv var Kjell en riktig strulputte som tonåring.

– Vi är ett gäng från Vidhögeskolan som skolkade tillsammans och som fortfarande ses. Lärarna brukade komma ner på Carinabaren och hämta oss, berättar han.

På gymnasiet valde han ekonomisk linje men blev alltmer övertygad om att det var ungdomar han ville arbeta med, så efter studenten fixade han en praktikplats på fritidsgården i Veddige.

ANNONS

– Ryktet gick att Kjell är kristen och knarkar. Jag var troende och hade en period där jag rökte lite gräs. Det var nog inte lätt att sätta etikett på mig.

Att jobba med unga människor var i alla fall rätt spår och han bestämde sig för att skaffa en fritidsledarutbildning. Efter kursen på Jämshögs folkhögskola fick han en tjänst som församlingsassistent i Varbergs församling med ansvar för ungdoms- och informationsverksamheten. Det var fantastiska år. Bland annat hann Kjell undervisa runt tusen konfirmander.

– Vissa hade jag bara en gång, på lektionen om sjätte budet (Du skall inte begå äktenskapsbrott). Många av prästerna hade problem med att prata om det. Jag kände mig som församlingens Malena Ivarsson, skrattar Kjell.

De konfirmander som var ifrågasättande, kaxiga och utmanande hade han alltid ett extra gott öga till.

Ett minne som har etsat sig fast var den gången ungdomsgruppen hade träffat en uteliggare på stan och tagit med honom till lokalen i församlingshemmet och låtit honom övernatta där, utan att någon vuxen visste om det. Nästa morgon möttes städpersonalen av en sovande karl på soffan, invirad i den nedrivna gardinen. De blev förstås förskräckta och personalgruppen bad Kjell att tala förstånd med ”sina” ungdomar.

ANNONS

– Men det går ju inte att klandra unga människor för att de följer evangeliet lite mer än oss andra…

I församlingen mötte Kjell också Gunnar Törnqvist och tillsammans startade de Argument förlag med inriktning på etikmaterial för skola och kyrka. Istället för att jobba med ungdomar arbetade Kjell under tio års tid för ungdomar. Bland annat gav Argument ut en konfirmandbok, som snabbt blev den största i Sverige.

Hallands Nyheter träffar Kjell och Isabelle (”Issan” kallad) längst upp i sekelskifteshuset på Kungsgatan 1, där de har sitt kontor med utsikt över havet, fästningen, färjeläget, den gamla stationsbyggnaden och Preem-mackens platta tak. Lika skiftande som livet självt.

En omskakande 40-årskris – komplett med uppbrott från äktenskapet, försäljning av firman, terapi samt införskaffande av en motorcykel med flames och aphäng – fick Kjell att omvärdera saker och ting. Han behövde en förändring i livet. Och något år senare träffade han Falkenbergstjejen Issan.

2011 åkte de på en semesterresa och hälsade på Issans moster i Brasilien. De började tala om att det var dags för något nytt i livet. Resultatet av den diskussionen blev att de reste hem, sa upp sig från jobbet och startade sin kommunikationsbyrå.

ANNONS

– Det beslutet togs på stranden under en palm med en öl i handen. Paraiba är namnet på delstaten vi befann oss i.

Under åren som de drivit företaget har de på olika sätt involverat gymnasieungdomar i verksamheten. De började med att handleda UF-företagare och fortsatte med att ta emot skuggelever från medieutbildningen på PS. I ett samarbete med Maria Hylander på PS ”lånade de ut” några av sina kunder till eleverna för att ungdomarna skulle få jobba i skarpt läge.

– Att arbeta med unga handlar lika mycket om att ge som att ta. Genom att släppa in dem i vårt företag har vi fått nya influenser, säger Kjell.

Roligast är det som vanligt med dem som ”hänger i lampkronorna”, ifrågasätter och tar ut svängarna.

– Jag har alltid varit svag för underdogs. Egentligen har det inte med folks ålder att göra utan jag tycker om människor. Och ungdomar är mer oförställda.

Lite om Kjell Simonsson

  • Ålder: 54 år
  • Uppvuxen: Som bonnapojk i Nasaret i Väröbacka.
  • Familj: Gift med Issan. Vuxna barnen Peter, David och Frida.
  • Bor: I en stuga i Galtabäck.
  • Gör: Driver kommunikationsbyrån Paraiba tillsammans med Issan.
  • Fritid: Podradio, umgås med vänner och lära nytt.
ANNONS