Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En livskris gjorde att Johanna Jacobson Backman började designa smycken. Nu driver hon företaget Lugot som tar fram små smyckekollektioner som tillverkas i Italien. Bild: Annika Karlbom
En livskris gjorde att Johanna Jacobson Backman började designa smycken. Nu driver hon företaget Lugot som tar fram små smyckekollektioner som tillverkas i Italien. Bild: Annika Karlbom

”Jag är en person som inte tänker så mycket på konsekvenserna”

Hon började som elektriker, fortsatte med studier i produktdesign men började istället arbeta med marknadsföring. Efter en personlig kris hittade Johanna Jacobson Backman glädjen i att formge smycken.

Om tio år njuter Johanna Jacobson Backman av den svenska sommaren i Varberg. Hennes företag, Lugot, går bra och förhoppningsvis har hon och ett eller ett par barn tillsammans med kärleken Erik. I Italien, som hon betraktar som sitt andra hemland, har paret precis skaffat ett hus där de bor under vår och höst.

– Det är drömmen, att ha familj, ett välmående företag och ett eget ställe i Italien, säger Johanna Jacobson Backman som efter en del kringelikrokar hittat det hon vill arbeta med; designa och formge smycken som hon låter tillverkar i små, familjära verkstäder i Italien.

Ställde ut på Milanomässan

Efter elprogrammet på Peder Skrivares skola i Varberg varvade hon jobbet som elektriker med några säsonger som bartender i Åre och Österrike. Suget efter att vidareutbilda sig växte och 2012–2015 studerade hon produktdesign vid Linnéuniversitetet i Nybro. Sista året arbetade hon med ett lampprojekt som introducerades på Milanomässan. En rätt häftig känsla för en nybliven designer.

– Jag frilansade i drygt ett år men är du ung, oetablerad designer så går det inte att få betalt efter två år när din produkt börjar säljas. Det var satan så tufft och till slut tröttnade jag på att frilansa.

Hemmakontoret. Johanna Jacobson Backman har så smått börjat fundera på att skaffa ett kontor utanför hemmet men än så länge jobbar hon i ett hörn av bostaden som hon delar med sambon Erik. Bild: Annika Karlbom
Hemmakontoret. Johanna Jacobson Backman har så smått börjat fundera på att skaffa ett kontor utanför hemmet men än så länge jobbar hon i ett hörn av bostaden som hon delar med sambon Erik. Bild: Annika Karlbom

Johanna bytte spår, sökte en praktikplats på Metro Modes inredningssajt, skrev artiklar och kände hur hon drogs allt mer åt marknadsföringsbiten. Stärkt av sina nya insikter sökte hon och fick jobb på Scoretts marknadsavdelning. Jobbet var spännande och utvecklande och rullade på i hög fart. Så här i efterhand kan Johanna se att det gick lite väl fort.

– Jobbet var jättekul, det var kreativt och roligt men det blev för mycket. Jag gick in i väggen, blev sjukskriven och sa upp mig, berättar Johanna och tillägger att hon absolut inte vill bidra till att glorifiera begreppet utbrändhet.

– Det är inget man önskar någon och det är inte heller något som gör att man kommer tillbaka som en lyckligare människa. Det är tufft och kräver mycket av en själv. Man omvärderar vad som är värdefullt i livet, vad man vill lägga tid på och samtidigt måste man välja att lägga den energi som finns på de saker som är rätt för en själv.

Hyrde hus i Italien

För Johanna, som aldrig trott att hon skulle kunna drabbas av utbrändhet, var det svårt att acceptera att hon inte längre orkade allt det som ingick i hennes liv. Plötsligt fick hon prioritera det allra viktigaste.

– Jag har levt i övertygelsen att bara jag har balans i tillvaron, att jag äter, sover och umgås med mina vänner, gör roliga saker och trivs på mitt arbete, så kan jag göra vad som helst. Men så var det inte.

Hennes väg tillbaka till ett fungerande liv gick via Italien. När allt kändes tungt och jobbigt sa hon upp sig och åkte till Carrera i Italien där hon hyrde ett hus.

– Jag är en person som inte tänker så mycket på konsekvenserna. I grund och botten är jag positiv och tänker att saker alltid löser sig, på ett eller annat sätt. Italienresan tog mig minst tio steg framåt i min återhämtning, jag hade inga måsten. Det enda jag var tvungen att göra var att handla och laga min pasta.

Johanna Jacobson Backman strävar efter en hållbar produktion och hennes smycken görs i begränsade upplagor. Bild: Annika Karlbom
Johanna Jacobson Backman strävar efter en hållbar produktion och hennes smycken görs i begränsade upplagor. Bild: Annika Karlbom

Johanna vred och vände på sig själv, på framtidsplanerna och på livet i stort. Ganska snart insåg hon att välmåendet var det viktigaste av allt och att hon skulle behöva anpassa sitt liv efter att må bra och få energi.

– Att då välja ett jobb där man förmodligen inte blir bättre är ju som att skjuta sig i foten.

Fann passionen i smycken

När hon rannsakade sig själv kom hon fram till att hon alltid närt en dröm att få arbeta med smycken. Redan som mycket ung hade hon tillverkat smycken i sin pappas maskinverkstad och även på designutbildningen hade hon funderingar åt det hållet.

– Men det plockade de ur mig ganska fort och jag släppte det spåret. Men tanken fanns och i Italien växte den sig starkare.

I dag ritar Johanna smycken, små kollektioner i guld och silver tillverkas i verkstäder i Italien. För närvarande, på grund av pandemin, sitter Johanna ”still i båten”, som hon säger men är hoppfull inför framtiden. Bland annat har hon tagit in en engagerad delägare som i likhet med henne själv ser långsiktigt på Lugot.

– Det här är min passion, något jag verkligen vill göra och som jag brinner för. Jag bygger ett företag som växer organiskt och hållbart, utan överproduktion och med god kvalitet.

Vad betyder Lugot?

– Lugot står för Let us grow old together. Det är ett namn jag har haft med mig länge och som står för att jag vill driva ett företag som jag brinner för, något jag vill göra i väldigt många år – kanske till och med till att jag blir gammal.

Hur ser du på framtiden?

– Just nu är det lite tufft med verksamheten i Italien, de leveranser som jag skulle ha fått i mars kom för ett par veckor sedan. Men planen är att fortsätta som vi börjat, att komma ut i fler butiker, först i Sverige och sedan i Europa. Jag ser också fram emot att vara lite ledig i sommar och vara ute med båten. Och i framtiden drömmer jag om det där huset i Italien.

Lite om: Johanna Jacobson Backman

• Ålder: 30 år.

• Bor: I Varberg.

• Familj: Pojkvännen Erik, föräldrarna Caroline och Dag, tvillingbröderna Carl och Viktor, 26 år, halvsystern Ramona, 40 år.

• Gör: Formgivare och designer med smyckeföretaget Lugot.

• Inspireras av: ”Mycket! Det börjar med tanke som kan komma från vad som helst, ibland har jag en person i åtanke, ibland är det en historisk person. Jag ställer frågor i det jag gör och jobbar både i dator och med 3D-skisser för hand, jag jobbar i lera och folie för att skapa formar för att få det som jag vill ha det.”

• Intressen: Promenader, löprundor, loppisbesök, matlagning. ”Jag gör min egen pasta och älskar, till min pojkväns förtret, att springa på loppis och secondhand.”