Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kreativ konstnär. Ann-Marie Klauninger har huvudet fullt med idéer och vill gärna ge sig mer tid för eget skapande. Nu fyller hon 75 år och ska försöka fokusera mer på sig själv och sin egen konst.

Idéerna bubblar i nybliven 75-åring

Ann-Marie Klauninger fyller 75 år den 9 juli. Mest av allt vill hon umgås med barn och barnbarn men en picknick på en solig strand skulle inte heller vara fel.

Ann-Marie Klauninger tar emot i sin ateljé i Årstad. Väggarna pryds med hyllor, gamla kaviarburkar med färglatt innehåll samsas om utrymmet med penslar, små glasbitar och en liten nyckelpiga i glas. Ett par skulpturer väntar på att hamna i ugnen där det står en ängel med bruna vingar. Ett stort paket märkt Stengodslera Cs900 har hamnat på golvet. Skaparglädjen ligger som en fernissa över alltsammans.
– Jag har så många idéer, jag vill så mycket och blir nästan stressad av att inte hinna med allt, utbrister Ann-Marie och slår ut med armarna och visar några av de pågåenden verken, en kvinna i lera med runda former och glastavlorna som hon experimenterar med.
75-åringen har inte tid med pension. Hon arbetar för fullt i sin ateljé. Håller hon inte kurser i glasfusing, keramik eller något annat så skapar hon själv. Hon rynkar lite på pannan.
– Jag skulle vilja ha mer tid för mitt eget skapande. Det sa jag förra året också men nu får jag nog försöka ta mig den tiden.
Ann-Marie är uppvuxen i Falkenberg men flyttade som 18-åring till Eskilstuna. Hon skaffade man och barn och när barnen vuxit upp kom hon in på en estetisk folkhögskoleutbildning. Redan som liten hade hon varit intresserad av att sy och skapa. 
– Jag var ingen rolig unge, jag hade allergi och satt mest inne om somrarna och sydde och pysslade.  
Utbildningen skakade liv i skaparådran och hon talar med inlevelse om åren som innehöll allt från måleri till skulptur, foto och grafik. Hon fick jobb inom kommunen och arbetade bland annat som fritidsledare innan hon blev verksamhetsansvarig på dåvarande studieförbundet TBV i Eskilstuna. 
– Det var en fin tid där vi utvecklade kulturen och gjorde mycket. 
Så en dag ringde sambon Håkan och frågade om Ann-Marie visste var Årstad låg. Som gammal falkenbergare kände hon givetvis till Årstad. Där fanns ett hus till salu. Och inte vilket hus som helst utan ett hus med en keramikverkstad på tomten. Lite tveksamt gick hon med på att åka och titta på fastigheten. 
– Huset tilltalade mig inte något särskilt men när jag kom in i verkstaden kände jag mig genast hemma. 
Ammis ateljé, som hon kallar stället, har renoverats med en arbetsdel och ett litet galleri. I sommar ska hon hålla öppet för besökare på onsdagar och torsdagar men vill man vara helt säker på att hon är på plats är det bäst att ringa först. I slutet av juli och början av augusti ställer hon nämligen ut i Skärhamn på Tjörn tillsammans med fyra andra konstnärer. 
– Det är första gången och lite av en slump som jag är med i Skärhamn. Jag träffade en av kvinnorna på bokmässan och i höstas tittade hon förbi min ateljé och bjöd in mig. Det ska bli roligt och spännande. 
Nu är Ann-Marie ingalunda ny som utställare, hennes konstnärliga cv är långt och hon visar regelbundet upp sina alster i olika sammanhang. Förutom Skärhamn ser hon mycket fram emot att arrangera en utställning i Konstnärshörnan. Men det är inte sina egna verk som hon ställer ut där, i stället är det deltagare från hennes kurser som ska visa upp vad de åstadkommit. 
– De är fantastiska! Många av dem har gått hos mig i flera år och blivit som goda vänner, säger hon.
När Ann-Marie drabbades av bröstcancer för några år sedan tog det tre veckor efter operationen innan hon var igång med kursverksamheten igen. 
– Deltagarnas förtjänst, de gav mig energin. Jag tror inte att de vet hur mycket de betytt för mig. 
Det knackar på dörren till ateljén och där står en dam med en stor bukett rosor i famnen. Visserligen har Ann-Marie undanbett sig uppvaktning men damen vill ändå gratulera henne. En omfamning och några vänliga ord inför födelsedagen. Jubilaren blir rörd, tackar för uppskattningen och konstaterar återigen:
– Ja, det är verkligen fantastiska, helt underbara!