Ressugen jubilar. På 60-årsdagen befinner sig Ia Carlsson på betydligt varmare breddgrader. Hon är på resa i Palestina.
Ressugen jubilar. På 60-årsdagen befinner sig Ia Carlsson på betydligt varmare breddgrader. Hon är på resa i Palestina.

Ia Carlsson badar i Genesarets sjö

Kanske ett dopp på födelsedagen. På 60-årsdagen i dag finns det goda utsikter att Ia Carlsson från Varberg tar sig ett svalkande dopp i Genesarets sjö. Sämre kan man ju ha det, även om rundresan i Israel och Palestina och födelsedagen krockade helt omedvetet.

ANNONS
|

När Ia Carlsson i våras bestämde sig för resan till Israel och Palestina hade Ia Carlsson totalt glömt bort sin 60-årsdag.

– Jag fattar nog inte riktigt att jag ska fylla 60 år. Jag är en rätt så barnslig och lekfull person, kanske blir det så om man arbetar med ungar hela dagarna. Å andra sidan är en av fördelarna med att bli äldre att man står säkrare på jorden, får lite pondus.

Ia ( eller Ingmari som hon är kristnad till) arbetar som lärare på Påskbergsskolans lågstadium. Att hon valde den banan berodde på att arbetsmarknaden för dröm­yrket, journalist, var synnerligen kärv på 1970-talet.

ANNONS

det fick bli lärar­utbildning och det har jag inte ångrat en sekund.

Efter examen i Göteborg arbetade Ia som lärare i Östergötland och Göteborg under tio år. Därefter flyttade hon till Varberg och vad som skulle bli ett långt uppehåll i den pedagogiska karriären.

– Jag läste religionsvetenskap och etnologi, försörjde mig på olika påhugg. Ett av dem var jobb i inten­- dent­uren på färjan mellan Varberg och Grenå. Det passade mig utmärkt att arbeta en vecka och vara ledig en. Så småningom blev det fast anställning.

Och vem vet, kanske hade Ia fortsatt att trampa däck om hon inte blivit gravid med sonen Olof. När magen blev för rund var det bara att mönstra av. Och återuppta sitt gamla jobb som lärare.

För många varbergare är Ia Carlsson ett bekant namn i politiken. Hon har suttit i kommunfullmäktige för V och sitter numera i regionfullmäktige och är dessutom gruppledare för sitt parti i Halland.

Jag blev tidigt politiskt aktiv, engagerade mig bland annat i FNL-rörelsen mot USA:s krig i Vietnam. Men jag vill också vara med och påverka närsamhället – inte stå vid sidan om och gnälla.

ANNONS

En het politisk potatis de senaste decennierna har varit skolan. Mycket har förändrats, en del på gott, en del på ont.

– Jag tycker att det är jättebra att vi nu har en målstyrd skola och en konkret läroplan. Kunskaperna står i fokus. Vad som är mindre bra är att administration och dokumentation äter upp den tid man skulle vilja ägna åt undervisning och elever.

I regionfullmäktige är det andra frågor som gäller, främst sjukvården. Även här äter administrationen upp mycket tid.

– Det uppdrivna tempot och en högre belastning gör sjukvården mer tungarbetad. Den driver på personalen till en nivå som inte alltid uppfyller den högsta säkerheten.

Att kostnaden i sjukvården skenar iväg beror, menar Ia Carlsson, på att patienterna blir allt äldre och kräver större vårdinsatser. Antalet vårdplatser har visserligen dragits ner, men vården har blivit bättre och mer lättillgänglig.

– B ättre vård har ett högre pris. Man skall inte heller glömma att av Hallands 300 000 invånare är det 10 procent, alltså 3 000, som står för merparten av vården. Övriga mår någorlunda bra. Nyckelbegreppen för mig är att se till helheten och att ha personalen med sig när man fattar beslut.

ANNONS

När Ia inte jobbar eller sitter i politiska möten tycker hon om att läsa, både fakta och fiktion. Hon påtar i radhustäppan och gillar sport. Bollsport. Att packa fikakorgen och gå ut i naturen är ett andningshål.

– Det som är viktigt i livet och samhället är att hitta någon sorts balans. Jag har ett stort engagemang för rättvisa. Det jag ser just nu är ett samhälle som dras isär. Ungdomsarbetslöshet, klasskillnader, segregation. Och folk som skor sig på and­ras olycka.

Ia Carlsson ser fram emot valet 2014 med tillförsikt.

– Vår politik är Sveriges bästa – nu behöver vi bara få fart på Socialdemokraterna också.

ANNONS