Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Hon får svindel av en stege men hon hoppar gärna fallskärm

Folkrace, bungyjump och fallskärmshopp. Men också konsertliv och skogsvandringar. Anna-Karin Geddas liv är fyllt av spännande upplevelser och härliga kontraster.
– Jag älskar att köra, helst ska det gå fort också, säger hon.

Redan som liten var det full fart framåt som gällde för Anna-Karin Gedda. Hon spelade fotboll, lirade pingis och åkte slalom. Fast helst åkte hon störtlopp.

– Slalom tyckte jag egentligen var tråkigt, det var störtlopp, när det gick fort, som var kul.

Och när hon inte idrottade själv hängde hon som liten ofta med sin pappa som brukade vara med på en sorts motorsportevenemang som kallades helldrivers, där man körde rally på is.

– Det är kanske det som lagt grunden till mina intressen.

Hellre action och adrenalin än spa

Till vardags arbetar Anna-Karin Gedda som administratör. Ett alldeles vanligt jobb helt utan äventyrliga inslag. Men när arbetet är klart och semester eller ledighet står för dörren då väljer hon gärna lite mer actionbetonade aktiviteter. När andra önskar sig restaurangbesök eller spa-besök när de fyller jämt hoppas Anna-Carin Gedda på fallskärmshopp, bungyjump eller andra adrenalinfyllda aktiviteter.

– Jag vet egentligen inte varför jag tycker att det är så kul. Många berättar ju att de tänker att något ska gå sönder eller att tekniken inte ska funka när de ska hoppa till exempel, men så tänker aldrig jag.

Men tro nu inte att det här är en person helt utan rädslor. Nix pix. Tvärtom faktiskt. Fåglar gillar hon inte och flera gånger under vår promenad genom ett solvarmt Halmstad rycker hon till när en fågel blir bara lite för närgången. Höjder är något annat hon ogillar skarpt. Bara att kliva upp på en alldeles vanlig trappstege kan kännas helt övermäktigt. Men trots det slänger hon sig mer än gärna ut ur ett flygplan för att hoppa fallskärm.

– Det är precis som att det inte är samma sak när det är riktigt högt. Då blir det som att man tappar känslan för höjden på något vis.

200 knyck på Falkenbergs motorbana

Och för att riktigt utmana den där rädslan har hon hoppat både fallskärm och bungyjump. Hon har flugit tvåsitsigt flygplan med handledare och hon har åkt mc i 200 knyck på Falkenbergs motorbana.

– Det var farligt. Då tänkte jag faktiskt att det skulle kunna hända en olycka som gör att det blir riktigt jobbigt efteråt.

Men trots att bromssystemet då och då slår till i kroppen vill hon ändå genomföra det hon föresatt sig.

– Jag tror att det handlar om att jag gillar att utmana mig själv.

Ferrari på Ring Knutstorp

Och det är väl det minsta man kan säga att hon gör. Hennes äventyrs-cv är riktigt imponerande läsning. Förutom allt det vi redan räknat upp har hon också hunnit med att köra Ferrari på Ring Knutstorp, hon har simmat med delfiner och hon har spenderat hur många timmar som helst på folkracebanan. Om bara ett par veckor var det egentligen dags igen. Då var planen att hon återigen skulle klättrat in i ett flygplan bara för att kasta sig ut med en fallskärm som enda livlina.

– Förra gången jag gjorde ett tandemhopp, det var så häftigt. De första typ hundra metrarna var det fruktansvärt, jag var verkligen livrädd, men sedan släppte det och när jag väl kom ner ville jag bara göra det igen!

Men det där tandemhoppet satte coronan effektivt P för. Och därför har hon inga konkreta planer för framtiden. Men hon vet vad hon vill.

– Det kanske är försent nu, men det hade varit coolt att lära sig flyga på riktigt, på egen hand. Det hade jag velat.

Hårdrock, kändisar och festivaler

Men de här actionäventyren är inte hennes enda sträng på lyran. Lika ofta som hon styr kosan mot en äventyrsarena drar hon iväg för att lyssna på hårdrock och hänga med polarna på någon festival.

– Det är så kul att vara iväg på sådant där.

Visst minns ni att Anna-Karin Gedda pratade om att hon gillar utmaningar? På samma sätt är det när hon kollar konserter eller hänger på festivaler. Då vill hon gärna få en liten fotosession eller pratstund med kändisarna i bandet de just kollat in.

– Jag vet faktiskt inte vad det är. Det är rätt konstigt egentligen, men det är kul!

Anna-Karin Gedda

Ålder: 49 år.

Bor: Halmstad.

Gör: Administratör samt näringsterapeut på hobbynivå.

Favoritsysselsättning: Rockkonserter och rockfestivaler.

Favoritband: ”Omöjligt att säga! Måste jag välja så får det väl bli Rainbow då.”