Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Medmänniskor i IM. Överst från vänster: Irene Persson, Ylva Elfström, Eva Andersson och Robert Danielson. Nederst från vänster: Ivan Johansson, Birgitta Östlin, Birgitta Johansson, Vanja Eriksson, Märit Bäck och Kerstin Starke.

Hjälper till självhjälp

Bli en medmänskligare människa. Kaffeborden står dukade i Varbergs församlingshem denna fredag i slutet av augusti. Men här ska inte bara fikas och umgås, här ska planeras inför hösten. IM i Varberg (IM står för Individuell Människohjälp) är en organisation som vill hjälpa människor här hemma och världen över till självhjälp.

En efter en troppar de in i samlingssalen på nedre botten i Varbergs församlingshem. Det hejas glatt, nyheter och sommarupplevelser ventileras. Det är höstupptakt för IM i Varberg och ett dussintal personer har mött upp. Fikat turas medlemmarna om att fixa, pengarna som samlas in skall gå till verksamheten och ingenting annat.

– IM bildades 1938 i Lund och är religiöst och politiskt obundet, berättar ordförande Birgitta Östlin. Organisationen stod ursprungligen på kristet ursprung. Och med det menar vi medmänsklighet och alla människors lika värde.

Alla är välkomna att vara med i IM, och nya medlemmar tas tacksamt emot. Gärna aktiva. Behovet av hjälp är enormt och alla strån till stacken är välkomna. Verksamheten handlar om att dra in pengar till olika projekt med självhjälp som grundidé. Just nu verkar IM i 13 länder, skolor, sjukvård, försörjning, handel står på agendan.

– Vi är ute och informerar om verksamheten på inbjudan av olika föreningar. I samband med det säljer vi gåvokort och varor från IM Fair Trade. Det gör vi även vid torghandel och julmarknader. Lotterier är ett annat sätt att få in pengar. Vi arrangerar också läxhjälp i samarbete med en skola här i Varberg, säger Birgitta Östlin.

– Förra året fick vi in 35 000 kronor, meddelar kassören Ivan Johansson, inte utan stolthet.

– Och sedan starten 2002 har vi dragit ihop uppemot en kvarts miljon, tillägger Birgitta Östlin.

För de närvarande på mötet är frågan om varför man gör detta lätt att besvara:

– Det känns meningsfullt, som att man verkligen gör skillnad.

– Vi kan se resultatet av vårt arbete, att hjälpen når fram.

Några av de närvarande tröttnade på skandalerna i de stora organisationerna och sökte sig till IM.

Just detta att IM är en förhållandevis liten organisation (40 000 medlemmar i Sverige) gör att det går att se var pengarna hamnar. Tidningen ”Medmänsklighet” rapporterar fortlöpande.

– Här känns det som att det är ordning och reda.

Inte nog med att man uträttar något bra, man får nya kamrater på köpet. Alla vittnar om den goda gemenskapen, värmen och den sociala samvaron.

– Vi har kul ihop helt enkelt.

IM hjälper också till hemma i Sverige. I Varberg med den läxhjälp som funnits sedan många år i Håstenskyrkan. Måndag till och med torsdag finns IM-medlemmar på plats för att hjälpa kyrkans personal.

– Behovet är stort. Det behövs fler medhjälpare, säger Birgitta Östlin.

Birgitta Östlin och hennes kamrater ser positivt på framtiden. Sponsorerna har börjat inse att det ger status att engagera sig för medmänsklighet. Och må vara att de som samlats denna dag är pensionärer, men bland de icke aktiva medlemmarna runt om i Sverige finns många ungdomar.

– Var sak har sin tid. De dyker nog upp vad det lider säger Birgitta Östlin trosvisst.