Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spana in olika förskolor! Det finns en uppsjö av pedagogiker och inriktningar...

Hittar du i dagisdjungeln?

Ditt barns vardag. Utedagis, genusförskola eller Reggio Emilia – det är en dagisdjungel därute och ska du välja förskola åt ditt barn gäller det att skaffa koll. Gör en lista på vad som är viktigt för dig, tipsar förskoleexperten.

Att välja förskola till sitt barn kan kännas svårt. De olika inriktningarna utgör en helt ny värld. Men egentligen är det inte så komplicerat, det gäller bara att fundera ut vad som är viktigt för just din familj.

– Börja med att göra en lista på tre–fyra områden som du tycker är viktigast, det kan vara exempelvis geografisk närhet, mat, pedagogik och utemiljö, tipsar Weronica Jahnfors som vägleder allmänheten och jobbar med kvalitetssäkring i förskolan.

Börja med att surfa runt på nätet. Kommunen har sin information och det har även de andra huvudmännen. Utifrån din lista kan du välja ut några förskolor du är mer intresserad av. Därefter är det dags att göra studiebesök.

– Om man har möjlighet är det jättebra att besöka de förskolor man är intresserad av, då kan man ställa alla frågor man har och känna av stämningen på plats.

När du besöker en förskola kan du få veta mer om den pedagogiska inriktningen och fråga om det du inte har koll på, personalen svarar gärna på dina frågor. Sådant som är svårt att få svar på, som till exempel om personalen trivs och stämningen är god, känner du lätt av när du är där.

Man kan be dem berätta om sina guldkorn i verksamheten. Eller bara lyssna efter skratt. Hör man pedagoger och barn skratta med varandra förstår man att de tycker att det är roligt att vara där, säger Weronica Jahnfors.