Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kraftkvinna. Enligt uppgift sprider Helén Andersson lika mycket energi omkring sig som ett mellanstort vattenkraftverk. Dessutom tycker hon att ordet lagom är en svordom.Bild: Ola Folkesson

Helén Andersson - rubrikernas kvinna

Den 8 november fyller Helén Andersson, Grimmared, 60 år. Hon är en rubrikernas kvinna: banbrytande kycklingentreprenör, succéföreläsare, ersättare i riksdagen, projektledare, chef och singelfestivalernas moder.

– Jag har levt ett fantastiskt liv! Redan vid 45 sa jag till mig själv att nu kan jag dö lycklig – nu har jag fått uppleva allt en människa kan begära. Men de sista 15 åren har inte varit så tokiga de heller.

Helén Anderssons fasta punkt i tillvaron är sedan några år Gårdakrik, en skogsgård i närheten av Grimmared. Här bor hon med sin Morgan, härifrån driver hon sina projekt och här hämtar hon kraft ur naturens tystnad och stillhet.

– Jag förstår mig inte på folk som orkar bo i stan. Som utsätter sig för stress, buller och avgaser hela tiden. Har ju nästan alltid bott på landsbygden vid havet med avbrott några år för Helsingborg och Malmö.

Nu fyller hon sextio och kan se tillbaka på ett innehållsrikt liv. Det har varit upp och ner, visst har hon fått sina smällar.

– Men det är ju det som är livet. Förändringarna. Man kan bo vid havet – man kan bo i skogen. Man kan vara fattig och man kan vara rik. Människan anpassar sig och man kan ändå inte ta med sig något när man går ...

Riktigt hur födelsedagen ska firas vet hon inte. Men hon blir troligen bortrövad.

– Jag har släppt mitt kontrollbehov och inte tjatat om att få veta var, när och hur. Hur det än blir så blir det roligt.

Trots att hon håller ett lite lugnare tempo nuförtiden ligger Helén Andersson inte på latsidan. Hon har precis lagt sista handen vid en bok som kommer ut i början på 2014. Arbetsnamnet är ”Från liten kyckling till fullfjädrad entreprenör”.

– Den handlar om något som jag har lång erfarenhet av, nämligen affärsutveckling. Och för att det inte ska bli alltför torrt och tråkigt har jag försökt krydda med humor. Och tagit upp lite ovanliga vinklar. Till exempel konkursen – hur hanterar man känslorna vid en sådan? Och hur löser man vardagen som mamma och entreprenör? Och sedan avslutar jag med recept!

Med åren har till och med Helén Andersson lärt sig vikten av återhämtning. Att vila i erfarenheterna och inte vara så otålig.

– Jag måste lita på att det som ska komma också kommer. Man får vänta in och släppa taget. Det, och mycket annat, har jag lärt mig av min man. Idéerna och formuleringarna brukar dyka upp när jag vandrar i skogen. Jag har alltid papper och penna med mig.

Frisk luft, yoga gör att Helén sover gott om natten. Och att då och då säga nej till förfrågningar om jobb.

Helén vore inte Helén om hon inte hade siktet inställt på framtiden.

– Jag gjorde en inre resa häromdagen, en tidsresa. Jag såg mig själv om tio år, en parant gråhårig kvinna som mådde bra och var harmonisk. Hon ägnade sin tid åt att skriva böcker. Också var hon glad.

Helén Andersson tvekar inte här. Det viktigaste i livet är att vara glad. Att sprida glad energi omkring sig – det man ger får man också tillbaka. Att gå och sura över gamla oförrätter är meningslöst. Säg ja till kärleken och människorna!