Han förvandlar lösa idéer till prylar

Rasmus Larsson har precis fått jobb som produktutvecklare och konstruktör på ett företag i Borås. Samtidigt driver han det egna, nystartade, företaget Mineva tillsammans med tidigare kurskamraten Johan Hallberg.

ANNONS
|

– Det är roligt, men mycket att göra. Jag hoppas kunna ta en välbehövlig semester snart, gärna till någon paradisö långt bort. Maldiverna kanske, säger han.

Hans dubbla arbete är följden av höga ambitioner och idéer som flödar, varav en håller på att bli riktigt lönsam. Allt startade med ett examensarbete på Högskolan i Halmstad 2008, där Rasmus och Johan läste till utvecklingsingenjörer. De valde mellan några olika projekt, men lite efterforskningar gjorde att de valde att satsa på säkerhet inom transportsektorn. Rasmus berättar att det inom transportsektorn – lastbilar och ekipage, stjäls för 1,5 miljarder kronor per år i Sverige, och 82 miljarder i Europa.

ANNONS

– Vi hade letat upp problem i samhället som vi skulle hitta lösningen på, och tyckte att här verkade det finnas störst behov. Plus att vi fick bra respons från polisen som har hand om transportsäkerhet. Det var de som tipsade oss om det här problemet från början, och när vi var klara med examensjobbet sa de till oss att ”Ni måste fortsätta med det här.”

Vilket de också gjorde. Examensarbetet utvecklades och mynnade ut i ett stöldskyddssystem som de döpt till Athena – efter den grekiska gudinnan som inte bara var vishetens och krigets gudinna, utan också uppträdde som Atens och Akropolis beskyddare.

Systemet är baserat på gps-teknik och ska göra trafik- och transportsektorn säkrare. Det bygger på ett ”tre-nyckelsystem” som genom att känna av rätt förare, fordon och släp, förhindrar eventuella stölder. Om till exempel en obehörig förare sätter sig bakom ratten kontaktas larmcentral och åkeri automatiskt. Man kan också koppla flera funktioner till systemet. Bland annat alkolås, gaslarm och övervakningskameror. Eller ”geofence”, som fungerar som ett osynligt staket som talar om ifall ett fordon rör sig utanför ett visst område. Det blir upp till kunderna att själva bestämma vilka funktioner de vill ha.

Med stipendium och finansiering från Västra Götalandsregionen startade Rasmus och Johan bolaget Mineva i slutet av förra året, och de skaffade även kontor i Göteborg. Tillverkningen av Athena är nu i gång i Taiwan och i Göteborg, och produkten ska testas av två stora åkerier under hösten.

ANNONS

Rasmus trivs med tillvaron, trots hög arbetsbelastning, och han tycker snarare att trycket börjar lätta, jämfört med de två senaste åren:

– Det har varit fruktansvärt tufft och vi har fått kämpa sedan vi började med projektet. Jag har i princip jobbat ideellt fram till nu. Jag har precis tagit ut min första lön. Det känns skönt, tillägger han med ett leende.

Men trots att det ibland varit en kamp, är han glad för många erfarenheter det gett hon honom:

– Det roligaste har varit all positiv feedback från kunnigt folk, och uppskattning och uppmuntran även från icke professionella. Och att skapa nya kontakter. Ett av mina bästa minnen är också när vi vann pris för bästa examensjobb inom teknik på högskolan i Halmstad och de läste upp våra namn.

Han nöjer sig dock inte här, utan ser detta som ett första steg i något som förhoppningsvis kan växa till något större.

Rasmus har fler idéer som han vill arbeta vidare med och hoppas kunna utveckla innan de blir föråldrade.

I mobilen finns en lång, nedskriven lista. Där har han noterat minst 40 problem och i vissa fall även potentiella lösningar, inom alla möjliga områden:

– Jag hade anteckningsblock innan, men det blev jobbigt att ta med i alla jackor, säger han, och ger även ett litet tips:

ANNONS

– Det är ofta vanliga människor som kommer på lösningar, så skriv ner alla smarta idéer. Efter en stund är det lätt att man har glömt det.

Han vill fortsätta att utveckla och driva egna projekt. Drömmen är att bygga upp en liten koncern, och han saknar inte förebilder:

– Det finns hur många som helst. Johnny Cash, mest för musiken, men även hans livshistoria. Uppfinnaren Håkan Lans, det är en sån kille man ser upp till. Ingvar Kamprad, för entreprenörsandan. Och så min morfar, honom har jag alltid sett upp till. Han har hela tiden snickrat och hållit på, och han var med och startade Fladenbåtarna.

Entreprenörsanda, uppfinningsrikedom och kämpavilja är alltså egenskaper som Rasmus beundrar, men han är övertygad om att för att lyckas är det minst lika viktigt att våga:

– Skiter det sig, så prövar man något nytt. För vågar man inte så vinner man inget. Det låter som en klyscha, men så är det. Jag har alltid fått testa saker för mina föräldrar, och det har gjort att jag inte är rädd för att misslyckas. Annars har jag nog faktiskt inte tänkt på varför jag har blivit som jag blivit, säger han med ett skratt.

Född: 15 juni 1985.

Bor: I Göteborg sedan december förra året. Uppvuxen i Träslöv, Varberg.

Gör: Arbetar som konsult inom produktutveckling och driver egna företaget Mineva tillsammans med en tidigare kurskamrat. Utbildad utvecklingsingenjör på Högskolan i Halmstad.

Familj: Fästmön Diana, mamma och pappa, äldre bröderna Klas och Pontus, samt ”handväskehunden” Tim.

Tycker om: Att resa, åka båt, wakeboard, musik, vänner, och mat. ”Matlagning är roligt, ett slags skapande. Och jag är kung på fläskfilé med egen gjord klyftpotatis.”

Lyssnar gärna på: Johnny Cash – trots att han annars inte gillar country, Lars Winnerbäck och Mustasch. Just nu mycket reggae.

Favoritstad: Barcelona.

Om sig själv: Glad, utåtriktad och driven.

Viktigast i livet: Glädje. ”Man har en annan styrka om man är glad, och det smittar ofta till andra personer.”

ANNONS