Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han är så in i Norden - äldst

Falkenbergsbon Anders Engberg är äldst i Norden. I morgon fyller han ofattbara 111 år.
Anders Engberg föddes i båtsmanstorpet Ängaslätt i Bryntebol utanför Morup den 1 juli 1892. Hans pappa var båtsman och hette Johan Severin Engberg och hans mamma hette Josefina. Anders fick tidigt hjälpa till hemma på torpet med allehanda bestyr. Han var bara åtta år när han vid förra sekelskiftet lärde sig att köra hästar. I samma veva började han i skolan

- Vi var åtta syskon. Först kom sex flickor och sedan kom jag. Yngst var Gustav som var född 1897. Han emigrerade till Amerika men var hemma och hälsade på flera gånger, berättade Anders för HN:s reporter Sven Bastholm inför sin 110-årsdag förra året.

1924 gifte Anders sig med Gerda Nilsson som var från Lindhult. Henne hade Anders träffat när han tjänat som dräng på gården.

1928 övertog de båtsmanstorpet Ängaslätt och drev det fram till 1953. Sedan brann torpet ner och Anders och Gerda köpte en ny gård i Digesgård. Den sålde de i mitten av 60-talet och flyttade till Skogstorp.

1966 blev Anders Engberg änkeman. Hustrun Gerda avled hastigt när hon och Anders cyklade hem från kyrkan en söndag. Anders har sedan dess även mist två av sina fyra söner. Både Gösta, som var äldst, och Gert, som var yngst, gick bort i cancer. Han har även mist både barnbarn och barnbarnsbarn.

Anders bodde i sin villa i Skogstorp ända till för sju år sedan. Lagom till sin 104-årsdag flyttade han till äldreboendet Solhaga där han fortfarande bor.

På sin 110-årsdag förra året var Anders fortfarande pigg och klar i huvudet. Han tog emot flera TV-team och gav mer än en intervju innan han slog sig ner bland besökarna och drack kaffe. På kvällen kunde se sig själv på bland annat Rapport.

I dag läser han inte tidningen längre, det är synen för dålig för. Förra året fick Anders en taltidningsprenumeration i 110-årspresent av HN, ända fram till för någon månad sedan lyssnade han på den varje dag. Numera är han för trött och orkar inte längre.