Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Håkan Edby öppnar galleri på Lotsgård

Lotsgård i Morup ska sjuda av liv igen. Här samlades spelmän till spelmansstämmor under den förre ägarens tid. Nu blir det andra toner när garaget byggs om till galleri.

Den nye ägaren till Lotsgård i Morup heter Håkan Edby. Han är en yngling på 67 år som behöver något att syssla med. För det räcker inte med att driva ett hotell. Det måste hända något mer.

– Jag hade nästan aldrig varit i Falkenberg tidigare, men jag har en släkting i Boberg som jag hälsar på ibland, förklarar Håkan Edby.

Tänkte skaffa gård och djur

Via släktingen i Boberg hörde Håkan Edby talas om att Lotsgård 544 i Morup skulle säljas eftersom ägaren, också en avlägsen släkting, avlidit.

– Jag tyckte att det var synd att den inte skulle finnas kvar i släkten. Jag åkte hit för att titta på den och bestämde mig för att köpa. Jag har tidigare tittat runt efter ett hus i Alingsåstrakten. När pandemin slog ut allting tänkte jag att jag skulle skaffa mig en gård så att jag skulle kunna ha grisar och kor för att bli självförsörjande.

På Lotsgård fanns inte bara ett boningshus och en lada. Där fanns ett ombyggt stall med två lägenheter. Intill ladan fanns sedan tidigare några mindre stugor och en villavagn som den förre ägaren hyst in sina musikaliska gäster i när det hölls spelmansstämmor på gården.

Galleri i garaget

Håkan Edby tänker fortsätta att hyra ut, i liten skala, men främst ska hans och sambon Cecilia Lindh Larssons barn och barnbarn få plats på gården. Dessutom har de precis inrett ett stort garage på gården till galleri. Här ska Cecilia Lindh Larsson och hennes konstnärsvänner från Västra Götaland ha vernissage i helgen.

Det sjuder av energi i den nye ägaren till Lotsgård. Trots att han uppnått pensionsåldern med råge finns inga planer på att trappa ner. Efter ett helt yrkesliv som ekonom finns ett uppdämt behov av att arbeta med händerna. Men Lotsgård är långtifrån det första projektet han gett sig på. Han har tidigare haft sommarstugor och andra byggnader som krävt sitt. Dessutom driver han ett hotell i Alingsås.

– Jag vill ha något att göra.

Och Håkan Edby kommer inte att bli sysslolös. Sedan han övertog gården för ett år sedan har han byggt en altan till boningshuset och utanför stugorna på tomten har han byggt en pool med ett stort altandäck. Galleriet som snart ska ta emot sina första besökare har målats om och röjts på alla de prylar som fanns där. Med tiden ska det bli en loppis eftersom både den förre ägaren och den nye samlat på sig stora mängder prylar som med tiden ska få nya ägare.

– Jag har kört 30 släpkärror till tippen.

Det är så vackert här och här finns allt han kan önska sig

Håkan Edby och Cecilia Lindh Larsson ser fram emot att få tillbringa mer tid på Lotsgård. Hittills har Håkan bott i Morup på halvtid. Den andra halvan har han tillbringat i Alingsås där han har en nioårig son som bor hos Håkan på halvtid. Nu har han anlagt en fotbollsplan på sina marker och både han och Cecilia ser fram emot att ett myller av människor, familj, släktingar och andra besökare ska hitta lugn och kreativitet på Lotsgård.

Håkan Edby är nyfiken på sin nya hemtrakt och tycker om att leta upp nya platser.

– Det är så vackert här och här finns allt han kan önska sig.