Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Greenpeace-chefen Daniel Bengtssons svåra uppgift: Varna och ge hopp

Daniel Bengtsson i Träslövsläge är optimistisk mitt i coronakaoset. Det måste han vara.
– Satsningarna som görs nu för att rädda världens ekonomier på grund av pandemin kan, om allt görs rätt, också bidra till att rädda vår miljö, menar han.

Daniel Bengtsson som är kommunikationschef för Greenpeace Norden är optimistisk.

– Det är få som inte längre tror att det är vi människor som orsakar de allvarliga klimatförändringarna. Vi har vetenskapen på vår sida och är inte rädda för att ställa företag och beslutsfattare till svars.

Bild: Greenpeace
Bild: Greenpeace

Daniel följer från hemmet i Träslövsläge denna gråa novembermånad förhandlingarna i Norska Högsta Domstolen i Oslo. Natur og ungdom och Greenpeace Norden har stämt den norska regeringen för att mitt i rådande klimatkris ha öppnat upp för oljeborrning i Arktis. De oljebolag som har fått tillstånd är bland andra Equinor (före detta Statoil och svenska Lundin Petroleum.

– Vi anser att det strider mot den norska grundlagen och Parisavtalet. Det går ju inte att skriva på ett Parisavtal med ena handen och sedan skriva avtal med 13 oljebolag om borrning. Det är hyckleri, säger Daniel som väntar på domen som ska komma runt årsskiftet.

Bytte från biologi till journalistik

Det var sommarstället vid havet i Apelviken i Varberg tillsammans med David Attenboroughs naturprogram på teve som tidigt väckte Daniels intresse för framför allt djurlivet i våra hav. Från början var planen att bli marinbiolog eller vetenskapsjournalist.

– Jag läste biologi ett tag på Göteborgs universitet men jag var för rastlös då och det tog för lång tid innan vi kom till delar som jag ville studera, som det marina livet. Så jag började jobba med dykning ett tag innan jag kom in på journalisthögskolan i Kalmar.

Innan han började som på Greenpeace 2010 hade han hunnit arbeta på bland annat TV4 Halland, Strix, Expressen och Aftonbladet.

– Jag var föräldraledig, med min äldsta dotter Lilly, när jag fick jobbet som kommunikationsansvarig på Greenpeace.

2012 blev Daniel kommunikationsansvarig i Stockholm och tre år senare huvudkommunikatör för Greenpeace Norden.

Daniel Bengtsson Greenpeace Bild: Lena Berglund
Daniel Bengtsson Greenpeace Bild: Lena Berglund

Vågsurfing ett intresse

– Då är det strategiskt ganska bra att bo här på Västkusten, mitt emellan Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Jag tågpendlar, men jobbar också mycket hemma, särskilt sedan coronan bröt ut. Jag har alltid tänkt att jag nån gång ska bo i Varberg, och 2017 flyttade vi hit. Faktum är att det framför allt var min sambo, som är från Stockholm, som mest drev på. Jag trivs mycket bra, det är perfekt för vågsurfing och surfkulturen här har verkligen växt sedan jag växte upp här på somrarna. Hösten och vintern är oftast bäst, med stora vågor.

Greenpeace är världens mest välkända miljöorganisation. Att stoppa den globala uppvärmningen, och att bevara den biologiska mångfalden i världens hav är två av dess viktigaste uppgifter. Organisationen har egna forskare, ett flertal fartyg och kontor i ett fyrtiotal länder.

– Det är inte fysiskt farligt att arbeta med de här frågorna i vår del av världen, men på andra ställen är miljöaktivister betydligt mer utsatta.

Inledde med Ringhals

Att utarbeta kommunikationen runt Greenpeace stresstest på Ringhals och Forsmark 2012 var Daniels första uppgift.

– Vi ville påvisa säkerhetsbristerna på kärnkraftverken, och sista steget var en aktion där vi tog oss in på områdena. På Ringhals hade vi aktivister inne i upp till 27 timmar.

Det var förstås pinsamt för kärnkraftverken att folk från olika länder lyckats ta sig in på området och kunnat stanna där. En stor säkerhetsrisk blev uppenbar. Kärnkraftsverken tvingades gå igenom sina rutiner, regler och säkerhetsteknik.

Nu försöker Greenpeace med all sin expertkunskap påverka de räddningspaket som världens regeringar och makthavare beslutar om på grund av coronapandemin.

– Det är nu det finns möjlighet att skapa betydande miljövänliga och hållbara förändringar, som att satsa stödpaketen på att bygga ut våra järnvägar, hållbart jordbruk och att fasa ut fossila bränslen.

Daniel är stolt över att arbeta för Greenpeace och vägrar känna hopplöshet.

– Jag kan inte tro att det går åt skogen, då hade jag inte skaffat barn. Vi måste stoppa klimathotet och rädda och bevara vår miljö. Alternativet finns inte.

Daniel Bengtsson Greepeace Bild: Lena Berglund
Daniel Bengtsson Greepeace Bild: Lena Berglund

Daniel Bengtsson

Ålder: 41 år

Uppvuxen: Sjömarken, utanför Borås

Bor: Träslövsläge

Gör: Kommunikationschef för Greenpeace Norden

Familj: Sambo Angelica och barnen Lilly, 10 år, och Jack, 5 år

Intressen: Allt som har med havet att göra, vågsurfar gärna, och yoga.