Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Firar med familjen. Goldy Farland fyller 80 år söndag den 24 juli och helgen tillbringar hon i Köpenhamn tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. "Det är något jag sett fram emot, att få göra något tillsammans med hela familjen", säger hon.

Goldy firar 80 år med Köpenhamnsresa

Det skimrar lite amerikansk skådespelerska över namnet men Goldy Farland har tillbringat sitt yrkesliv i köket och kryddat tillvaron med ett politiskt engagemang. I morgon fyller hon 80 år.

Det blomstrar ordentligt hemma hos Goldy Farland på Rörbecksgatan i Falkenberg. Balkongen är en färggrann skapelse med snart sagt regnbågens alla färger men med en viss övervikt åt de lilablå nyanserna. Jubilaren medger att blommor är ett stort intresse.
– Jag tycker det är fint och det piggar upp med glada färger. Balkongen har sol på förmiddagen men jag sitter gärna här och löser korsord när det är varmt och skönt ute, säger hon och pekar på veckotidningen med sin korsordsbilaga. 
Goldys födelsedagsfirande börjar redan i dag, lördag. Men först är det sjukhusbesök som står på schemat. Tre dagar i veckan åker hon till Varberg för att få dialys, njurarna fungerar inte som de ska och dialysen är livsviktig för henne. I dag har hon bett att få komma in lite tidigare till avdelningen eftersom Goldy och hennes båda barn med familjer ska åka till Köpenhamn.
– Det är något jag sett fram emot, att få göra något tillsammans med hela familjen. Mitt lilla barnbarnsbarn Ivar är två år och han ska förstås med, säger hon och skiner upp. 
Lille Ivar ler glatt från ett par fotografier i köket och Goldy berättar att hon blev överlycklig när hon fick veta att han skulle döpas till Ivar. 
– Det är ett riktigt släktnamn, min pappa hette Ivar, barnens far hette Ivar i mellannamn och det är flera andra i släkten som heter Ivar. 
Att fylla 80 år är ganska trevligt tycker Goldy, i synnerhet som hon får vara tillsammans med dem hon älskar mest. Hon beskriver sin tillvaro som aktiv men bekväm. Dialysen gör att hon måste planera sina aktiviteter men det är inga problem.
– Jag ser dialysen som ett jobb och anpassar mitt sociala liv efter den. Det är många som tycker att det verkar besvärligt, men för mig är det en rutin och vi blir så ompysslade och bortskämda på avdelningen så det går ingen nöd på oss, skrattar hon.
Goldy bor ett längre stenkast från Mötesplats Mölle och tar ofta sin rullator och knatar över. Hon har varit med i mötesplatsen från början, ja, redan innan den skapades och tycker att det är ett fantastiskt ställe:
– Mölle är en formidabel succé! Jag går ofta dit och dricker eftermiddagskaffe, jag är med och arbetar frivilligt i kaféet ibland och deltar i de olika aktiviteterna. 
Jubilaren föddes och växte upp i Borås. Hon började arbeta som hembiträde men hamnade så småningom på Stadshotellet och fick lära sig att bli kallskänka. Efter att ha jobbat några somrar i Falkenberg flyttade hon och maken till staden 1970. De började på Grand hotell men senare började Goldy i köket på Solhaga och därifrån till skolköken. När det byggdes en ny förskola på Tånga fick hon vara med från början och hon beskriver tiden i skolköket som den bästa i yrkeslivet.
– Jag hade min egen budget och kunde bestämma mycket själv. På den tiden fick barnen komma ut i köket och vara med och det var roligt. 
Parallellt med arbetet blev Goldy politiskt intresserad. Eller rättare sagt, hon blev tillfrågad om hon kunde tänka sig att engagera sig i Socialdemokraterna och hon tackade ja. Hon kom med i LO-sektionen, gick vidare till ersättare i kommunstyrelsen och fick en ordinarie plats i fullmäktige. Hon har suttit i olika nämnder, däribland nio år i socialnämnden.
– Det var tuffa år och jobbigt ibland. Men jag har lärt mig oerhört mycket genom politiken och det är jag tacksam för. 
Hon är också glad och tacksam över att hon mår så bra som hon gör. Goldy trivs med sin lägenhet där hon bott i fem år, hon uppskattar närheten till centrum, Mötesplats Mölle och alla trevliga människor.
– Jag har det bra. Ibland går jag upp till Stålboms konditori och äter frukost, då slipper jag sitta själv och äta och träffar andra människor. Det gäller att sätta guldkant på tillvaron ibland.