Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fyller 40 år – och tycker det är dags att sjunga ut

Musiklärare Martin Lindholm började spela trummor vid nio års ålder och fastnade direkt. Han har sedan dess varit ”helt såld på musik”. Vid 12-13 tog gitarren över lite mer. Men först nu vågar han ge sig på sång… kanske?

Martin blev antagen till musikhögskolan 2000. Då var han redan småbarnpappa och under studierna kom andra barnet.

– Jag fick barn tidigt, och det har format mig som människa oerhört mycket. Jag är fantastiskt glad och lycklig över det. Jag har hela livet fått uppleva en oerhörd kärlek.

2003 började han som gymnasielärare i musik på Peder Skrivares Skola i Varberg. En skola han kände väl eftersom han under sin gymnasietid läste Estetiska programmet just där. Han tyckte inte att det kändes konstig att dimpa ner i en ny roll och inte längre vara elev.

– Det var roligt att vara tillbaka och se hur det fungerade på andra sidan.

Både i grupp och solo

I dag bor Martin i Vinberg, men han är uppvuxen i Veddige där han spelade mycket med klasskamraten Dick Lövgren, nu hyllad basist i metalbandet Messuggah. Martin har med tiden medverkat i olika musikaliska sammanhang. Bland annat i många år i Falkenbergs Gospelfest, spelat i kyrkor, fått upp stämningen under sommarkväll på Hwitan och medverkat i konceptet pianohjältar.

– Pianohjältar uppträder och tolkar olika artister varje år i Falkhallen och när vårt tema var Ted Gärdestad blev det som en liten turné runt om i Halland.

Martin Lindholm har även gjort soloalbum som finns att lyssna på i Spotify.

– Annars så är det Red Hot Blues Band, ett nystartat bluesband som är det stora engagemanget just nu. Vi håller på att spela in vår debutskiva som kommer att bli riktigt bra.

Martin Lindholm i Vinberg fyller 40 år 24 juni. Bild: Håkan Johansson
Martin Lindholm i Vinberg fyller 40 år 24 juni. Bild: Håkan Johansson

Martins egna skivor har hittills varit instrumentala och han spelar oftast alla instrument själv.

– Alla tjatar om att jag borde sjunga och ha med lite sång på mina skivor så nu vid 40 år så tänker jag att, ja ja... Jag får väl lära mig att sjunga på riktigt...Så nästa skiva, som snart är färdig, kommer att bli med sång.

Vad är det som fått dig att fastna för musik?

– När jag skulle börja trean köpte pappa ett trumset och ställde in i källare. Att han kunde spela trummor visste jag inte. Jag blev imponerad och ville också lära mig, och det gjorde jag snabbt. Pappa anmälde mig till kulturskolan, där jag fick spela för Klas Assarsson som nu är kollega och en av mina vänner.

Senare i mellanstadiet började Martin spela gitarr och därefter blev det många olika band.

Lär sig nytt hantverk

För något år sedan gick han ett steg vidare genom att bygga och renovera gitarrer. Det har blivit ett nytt stort intresse.

– Än så länge är det enbart elgitarrer och jag har bland annat gjort en replika av Eric Claptons kända "Blackie". Just nu håller jag på att renovera en Gibson Les Paul Deluxe från 1970, som var i ett bedrövligt skick när jag fick den, men som kommer att bli en fantastisk gitarr.

Sitt födelsedagsfirande har Martin på grund av coronan lagt på is.

– Vi hade tänkt att ordna nåt stort. Min fru Marie fyller 40 år i september så vi planerade ett stort gemensamt kalas, men det får bli senare.

Här kan du läsa om Martins tidigare skiva.

Martin Lindholm i Vinberg fyller 40 Bild: Håkan Johansson
Martin Lindholm i Vinberg fyller 40 Bild: Håkan Johansson

Martin Lindholm

Fyller: 40 år den 24 juni

Bor: Vinberg

Gör: Gymnasielärare i musik på Peder Skrivares skola, samt musiker

Familj: Gift med Marie sedan 2017. De vuxna barnen Max och Love och de två bonusbarnen Sanna och Bella

Intressen: Musik, bygga och renovera gitarrer