Sjutton också! Skinnet sprack... fast å andra sidan ser man fyllningen bättre så här – smaken är det i alla fall inget fel på!
Sjutton också! Skinnet sprack... fast å andra sidan ser man fyllningen bättre så här – smaken är det i alla fall inget fel på!

Fylld kyckling och en rörig rätt efter

Att krypa under skinnet på andra brukar beskriva något obehagligt.

ANNONS
|

Såvida det inte gäller en kyckling, då blir det bara jubel och inropningar! Hålrummet mellan skinn och kött är som gjort för att fyllas med nån god guckamucka. Det behöver inte vara märkvärdigare än att man tar en rejäl klick smör och mixar den med lite kryddor eller så gör man som jag har gjort den här veckan: köper en burk ricottaost och blandar den med knaperstekt pancetta, vitlök och lite annat smått och gott.

Att lossa skinnet kräver viss varsamhet. Man får använda ett par fingrar och långsamt arbeta sig fram över kycklingbröstet, inte glömma att gå ner mot sidorna också. Sedan man rivit citronen, skär man den i bitar och använde dessa som vanlig fyllning. En kraftig kycklingfond till hands att ösa pippin med lite då och då får inte glömmas i sammanhanget. Medan kycklingen blir kvar blandar sig alla dessa smaker med varandra i botten av grytan och man får en tokgod sky att slå över när man äntligen får skära upp och skeda för sig av den smarriga ricottamixen.

ANNONS

Till detta passar det bra med ett gäng rostade rotsaker. Hittade en kul blålila potatis som var riktigt god – häftigt med den lite annorlunda färgen om inte annat.

Sverige har sin marängsvisch, England har sin ”Eton mess”. Det är en söt och fluffig efterrätt som består av jordgubbar eller bananer som varvats med bitar av maräng, och grädde. Ingen chokladsås dock.

Desserten i fråga skapades på Eton College någon gång på 1930-talet och serveras alltid när skolan har sin årliga och anrika crickettmatch mot Harrow School.

I originalreceptet sötas grädden å det grövsta. Det är nästan det värsta jag vet, så jag har i stället valt att blanda den med lite syrlig lemoncurd. Jordgubbarna är utbytta mot aprikoser i amaretto (nomnomnom...) och så blir det grovhackade pistagenötter för att få lite färgkontrast och tuggmotstånd. Marängerna har fått respass till förmån för några hederliga vaniljdrömmar.

Finishen lär ju knappast räcka till nån walk-overseger i Dessertmästarna, men som efterrätt betraktat får jag ändå säga att det är en rätt charmerande prick över vårt kära”i”.

ANNONS

4 pers

1 kyckling på cirka ett kilo

250 g ricottaost

160 g pancetta

1 vitlöksklyfta

rivet skal av 1 citron + 1 citron

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad timjan

3 bitar soltorkad tomat

3 dl kraftig kycklingfond

salt, peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Torka kycklingen utanpå och inuti med hushållspapper. Lossa skinnet med fingrarna genom att försiktigt föra dem fram och tillbaka. Bryn pancettan som den blir knaprig. Lägg sedan över på ett hushållspapper där den får svalna.

Häll ricottan i en skål. Blanda ner pancettan, en pressad vitlöksklyfta, finhackade soltorkade tomater, rivet citronskal, kryddor samt salt och peppar.

Ta en klick i taget av röran och fyll utymmet under skinnet. Håll för öppningen med en handen och pressa varsamt i fyllningen så den täcker hela bröstet, även längst fram mot vingarna. Skär citronen i bitar och fyll kycklingen inuti. Salta och peppra ovansidan. Pensla med olivolja. Sätt in mitt i ugnen i cirka en timme eller till dess innertemperaturen mot benet är 82 grader.

Ugnsrostade rotsaker

potatis

rotselleri

palsternacka

morötter

kålrot

2 msk färsk timjan

salt, peppar

olivolja

Gör så här: Skölj och skrubba potatisen. Är det små potatisar halvera, annars skär i klyftor. Skala rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot. Skär dem i bitar. Lägg allt i en stor ugnsform, salta och strö över färsk timjan. Slå över ett par matskedar olivolja och blanda så att oljan täcker alla bitar.

Sätt in i ugnen nedre del när kycklingen stått inne en halvtimme. När kycklingen är klar och tagits ut skall rotsakerna flyttas upp. Öka då värmen till 225 grader och låt dem stå inne i ugnen till dess de är mjuka.

4 pers

8–10 st vaniljdrömmar

2,5 dl vispgrädde

2 msk lemoncurd

8–10 aprikoser i amaretto

ca 1 dl grovhackade osalt-ade pistagemandlar

Gör så här: Bryt sönder kakorna i stora bitar. Grovhacka pistagenötterna. Skär varje aprikos i tre, fyra delar. Vispa grädden. Blanda i lemoncurden.

Varva sedan kakbitar, aprikoser, grädde och nötter i en portionsform. Avsluta med en klick grädde och strö pistagenötter över.

ANNONS