Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En varm macka är alltid rätt. Ladda med gott bröd, ost och valfritt pålägg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fulladdade smakrika mackor

Mackor är inte mat, säger mamma. Men ibland har till och med mammor fel. Med en varm macka kan man minsann slå världen med häpnad.

Jag älskar varma mackor. Har alltid gjort. När det inte finns något hemma, vare sig i kylen eller i fantasinförrådet, snor jag ihop en varm macka eller två. Och så blir jag mätt och belåten utan att ens behöva anstränga mig.

Åker jag till Paris måste jag beställa croque monsiuer minst en gång. Det är något med den där kombinationen av smält ost och grillat bröd och dijonsting som bara dundrar rakt in i själen på mig utan att passera gå.

Räcker med macka

Jag tycker gott att vi kan få lov att unna oss lite semester från matlagandet emellanåt. Allt måste inte bestå av jätteprojekt, långkok och trendfixeringar. Ibland räcker det med en smörgås. DEN perfekta smörgåsen. Fråga bara danskarna…

På en macka är som bekant allt tillåtet, det är ju känt sedan gammalt. Oavsett om du föredrar danskt stekflott, hästkorv från Dalarna, vegopastej, nutella eller egeninlagd saltgurka. Allt passar kanske dock inte i ugnen, men när det väl gör det blir resultatet så gott som alltid suveränt.

Laborera lite

Jag har samlat några personliga favoriter från de varma mackornas förlovade värld här intill. Mitt förslag är att se dem som inspiration att bygga vidare på utifrån eget huvud och råvarutillgång. För ibland är det riktigt kul att laborera lite med sina smörgåsar, man har liksom inte lika mycket att förlora som om man lagar ”riktig” mat.

Så oavsett vad all världens mammor påstår så hävdar åtminstone jag att mackor mycket väl kan platsa som middag de dagar då man helt enkelt inte lyckas uppbåda energi nog att trolla fram något mer avancerat. Kanske rent av passa på att tömma alla de där burkarna som samlats i kylskåpet och använda dem som pålägg. Toppa med en driva riven ost, krydda ordentligt och sedan skjuts in i ugnen! Middagen är i hamn. Ofta blir det så gott att man bygger en extra macka innan man knappt hunnit svälja den första. I alla fall jag…

En varm macka är alltid rätt. Ladda med gott bröd, ost och valfritt pålägg. Bild: Janerik Henriksson/TT
En varm macka är alltid rätt. Ladda med gott bröd, ost och valfritt pålägg. Bild: Janerik Henriksson/TT
En varm macka är alltid rätt. Ladda med gott bröd, ost och valfritt pålägg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Gräv där du står

Bästa nyheten den här veckan? Det är tydligen trendigt med jordkällare igen. Är det inte fantastiskt, så säg? Min mormors gamla trähus i Småland är försett med en äkta jordkällare med stampat jordgolv och allt. Visserligen har jag alltid varit lite småskrajsen för att gå ned där ända sedan barnsben, men tänk på den tiden då den dignade av krusbärssylt, körsbärssaft och svagdricka! Vilken rikedom. Helt utan att det drog någon energi. Svalt, mörkt och perfekt temperatur att förvara hemlagad, närodlad och miljösmart mat.

Länsstyrelsen i Jönköping arrangerar numera kurser i konsten att anlägga en jordkällare. De är fullbokade! Unga människor vill gå tillbaka till sina rötter och bygga sina egna svala förråd. Jag tycker att det är smått fantastiskt.

Nästa punkt på min önskelista är att gammal svensk traditionell mat också ska komma på modet igen. Att tonåringar lär sig att laga dillkött, kåldolmar, ärtsoppa och raggmunk – för att det är bra mat där man tar tillvara på det som råkar finnas inpå knuten.

”Gräv där du står” finns det ett uttryck som heter. Vi måste inte resa över hela världen för att hitta inspiration och intryck till framtida och vardagliga lösningar. Ibland räcker det att titta bakåt i tiden och se på vårt eget historiska arv. Rota i källaren och se vad du hittar.

Jordkällare är ett bra sätt att förvara grönsakerna på. Bild: Claudio Bresciani/TT

Till 2–4 portioner, 20 minuter

Det här är en favorit i repris och något av det godaste jag vet. Känner du dig det minsta lockad av koreanska smaker måste du bara testa den här mackan.

4 skivor surdegsbröd

2 msk smör, rumstempererat

1–2 msk sesamfrön

1 vitlöksklyfta, riven

cirka 1 msk gochujang (koreansk chilipasta, finns i asiatiska hyllan)

cirka 1 dl kimchi, grovhackad

cirka 1 1/2 dl riven ost, t ex färdigriven mozzarella

1 näve spenat, rucola, basilika eller gräslök

flingsalt

Lägg upp brödskivorna på en skärbräda.

Blanda smör, sesamfrön och vitlök. Bred smörblandningen på ena sidan av varje brödskiva.

Bred lite gochujangpasta på andra sidan på två av brödskivorna. Varva ost med kimchi och valfritt grönt ovanpå. Toppa med de två resterande brödskivorna med smörsidan utåt.

Stek en macka i taget (gärna i teflonpanna eller liknande) på medelvärme i cirka 3–5 minuter per sida eller tills de får fin färg. Strö över lite flingsalt. Dela på hälften och servera med extra servett och en kall öl.

Den här suveräna smörgåsen är rena smakbomben och laddad med koreansk inspiration. Bild: Janerik Henriksson/TT
Den här suveräna smörgåsen är rena smakbomben och laddad med koreansk inspiration. Bild: Janerik Henriksson/TT

Till 2 portioner, 15 minuter

Den här märkliga varma smörgåsen har sina rötter i Wales. Sägnen lyder att de som bodde där var så fattiga att de inte ens hade råd att äta kanin (”rabbit”), så då fick man nöja sig med den här anrättningen i stället – som inte alls har något med kanin att göra.

2 brödskivor

1 tsk engelskt senapspulver

3 msk porter eller liknande mörk öl

25 g smör

Worcestershiresås

150 g riven ost, t ex cheddar

2 äggulor

Blanda senapspulvret med lite öl i en liten kastrull. Vispa sedan i resten av ölen, smör och ungefär 1 tesked Worcestershiresås. Värm sakta tills smöret smälter.

Tillsätt lite ost i taget under omrörning, blandningen får inte koka utan ska bara bli varm – annars blir det bara en tjock klump.

Vispa ned äggulorna och blanda till en slät smet. Rosta brödet i brödrost eller ugnen. Bred på smeten och grilla under grillelementet på 225 grader i ugnen tills det börjar bubbla och får fin färg. Servera genast.

Welsh rarebit är en brittisk goding och äkta "comfort food" när den är som bäst. Bild: Janerik Henriksson/TT
Welsh rarebit är en brittisk goding och äkta "comfort food" när den är som bäst. Bild: Janerik Henriksson/TT
Welsh rarebit är en brittisk goding och äkta "comfort food" när den är som bäst. Bild: Janerik Henriksson/TT

Till 2 portioner, 20 minuter

En härligt mättande varm macka. God som den är – eller varför inte till en skål mysig och len soppa?

2 skivor surdegsbröd

cirka 200 g svamp

3 vitlöksklyftor, finhackade

smör

70 g bacon

några blad svartkål eller grönkål, grovhackad

1 1/2 dl riven Västerbottensost

1/2 citron, saft och lite rivet skal

dill eller persilja, grovhackad

salt

nymalen svartpeppar

Dela svampen i mindre bitar och lägg i torr stekpanna. Stek på medelvärme tills all vätska försvunnit. Tillsätt vitlök, en generös klick smör och bacon och låt fräsa tills svamp och bacon fått fin färg. Vänd ned kålen och låt den mjukna. Smaksätt med citron, örter, salt och peppar och lägg åt sidan.

Bred smör på brödskivorna och stek dem i samma panna. Fördela svampröran ovanpå. Strö över osten och gratinera i 200 grader i ugnen i cirka 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

En svampmacka sitter aldrig fel. Spetsad med bacon, kål och Västerbottensost blir det en hel middag. Bild: Janerik Henriksson/TT
En svampmacka sitter aldrig fel. Spetsad med bacon, kål och Västerbottensost blir det en hel middag. Bild: Janerik Henriksson/TT

Jever Pilsener (1506), 14:90 kronor.

Alkoholfritt: Big Drop Pale Ale Alcohol Free (1951), 19:90 kronor.

1. Skånsk Chili Lemondrop – kanongod hot sauce!

2. Gin från Hven – superb ekologisk gin från Backafallsbyn.

3. Bjärechips – skånska snacks med bra smak.