Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fotbollstokiga. Christer Tompowsy och Kenneth Severinsson jobbar ideellt för Varbergs Gif. Tack vare intäkterna från second hand-butiken kan ungdomsverksamheten hålla igång.

Frivilligt arbete stärker klubbandan

Fotboll är stort i Halland. Här jagar småknattarna boll med liv och lust, pojkar och flickor lär sig samarbetets ädla konst. Två av dem som gör ungdomsverksam­heten i Varbergs Gif möjlig är Christer Tompowsky och Kenneth Severinsson. De jobbar i föreningens välbesökta second hand-butik.

Ideellt arbete

Två solbrända spänstiga gentlemän hälsar välkommen till Varbergs Gif. Att Christer Tompowsky och Kenneth Severinsson båda ligger kring de 70 är svårt att se. Kanske är det det frivilliga arbetet i second hand-affären som håller dem i form. Att engagera sig brukar vara en god medicin mot åldrande och tristess.

– Tja, det blir ju en del kånkande, säger Christer och skrattar.

Men inte bara det. Det blir också lite trivsamt tjöt med kunderna, samvaro med arbetskamraterna och känslan av att man jobbar för en god sak. Hela intäkten går till ungdomsverksamheten och återbruk är miljövänligt och ligger i tiden.

Christer och Kenneth lägger ner ungefär 20 timmar per vecka på Varbergs Gif:s second hand. Christer har hållit på i 15 år, Kenneth i 12 år. Det tar emot varor, sorterar, gör rent, prismärker och arbetar också i kassan onsdagar och lördagar då butiken är öppen. De äkta hälfterna har inga synpunkter.

– De ser ju att vi trivs och mår bra.

Båda är fotbollstokiga sedan barnsben. Christer säger att han är född in i Varbergs Gif.

– Jag har gjort det mesta i klubben. Spelat, tränat och haft olika ledarfunktioner. Därför vet jag också hur viktiga de ideella insatserna är. Utan dem skulle det inte bli någon verksamhet. Det handlar om att hela tiden jaga kostnader.

Christer Tompowsky kan det där med att sälja. Den uppmärksamme läsaren kanske känner honom från Wohléns där han jobbade i 45 år. Bilar eller husgeråd, det gäller att snacka för varan och vara trevlig och artig.

Kenneth Severinsson började också sin bana i Gif, men efter flytt till Stockholm och arbete inom dagligvaruhandeln har det varit Tyresö IF och Hanvikens sportklubb som haft honom som stöttepelare i många år.

– Man kan säga att cirkeln sluter sig. När jag fyllde 60 år tröttnade jag på stressen i Stockholm och flyttade tillbaka hit till Varberg och Gif. Och det har jag inte ångrat en sekund.

Både Christer och Kenneth tycker att det ideella arbetet i en idrottsklubb liksom hör till. Visst, gärna bidrag från det allmänna, men för klubb­andan är det frivilliga arbetet viktigt. Det svetsar samman, man kämpar tillsammans.

Cirka 15 personer ser till att Gif second hand fungerar. Kamratskapet är gott, man lär känna varandra och pratar om högt som lågt. Inte minst om fotboll och där finns det mycket att dryfta denna sommar, inte minst när det gäller Halland. FFF på väg mot Allsvenskan, HBK på väg ur Allsvenskan och Bois på väg ur Superettan.

– Falkenberg har gjort en bra säsong. Det vore kul om de får chansen i Allsvenskan, säger Christer storsint.

– Jag hoppas och tror att FFF går upp. Vore roligt för hela Halland, instämmer Kenneth.