Fredrik Stillerud är både pappa och doula

Fredrik Stillerud i Falkenberg blev pappa för 14 månader sedan. Redan innan sonen Bastian föddes gick Fredrik en kurs för att kunna leda pappagrupper. Numera är han dessutom utbildad doula.

ANNONS
|

– Många män som blir pappor för första gången har aldrig pratat om papparollen och föräldraskapet med någon, säger Fredrik Stillerud.

Själv hade han många tankar och frågor inför vad som väntade när han och sambon Tiffany Adde blev gravida. Det fanns många småbarnsfamiljer i vänkretsen och Fredrik hade möjlighet att se och lära av dem. Men han kände ändå att han behövde veta och förstå mer för att känna trygghet inför den livsomvälvande händelsen som väntade.

Är ledare för pappagrupper

Det fanns ingen naturlig mötesplats för honom att ventilera tankar och frågor på. När han hörde talas om organisationen MÄN (Män för jämställdhet) tog han kontakt. Det ledde till att han utbildade sig för att kunna leda pappagrupper.

ANNONS

Numera är han en av ledarna för pappagrupper på nätet som diskuterar olika frågor som rör papparollen, utifrån ett givet mönster. Deltagarna möts vid fem tillfällen och tar upp olika, förutbestämda ämnen. Det kostar inget att vara med.

– Det är inte bara väntande och nyblivna pappor som är med. Det är pappor med barn i alla åldrar, säger Fredrik Stillerud.

Han blev pappa till Bastian för 13 månader sedan och han är inne på sin fjärde omgång som ledare för pappaträffar på nätet.

– Det finns inte så många forum för pappor som behöver prata om sina funderingar och känslor. Pappor blir ofta fotbollstränare, eller engagerar sig i annat som rör barnen när de blivit lite större. Men det finns inget för pappor som känner att de vill prata om de förändringar och känslor som kommer med graviditeten och förlossningen.

Mannen kan känna sig utkastad

Pandemin har prövat blivande och nyblivna föräldrar hårt. Mammorna har fått gå ensamma till träffarna på mödravården och när barnet har kommit har bara en förälder fått följa med till bvc. Det har gjort att papporna inte kunnat vara så delaktiga som de i många fall önskar.

– Det är oftast mammorna som är med barnet den första tiden. För många pappor kan det bli ett trauma att inte vara delaktig i sin föräldraroll, säger Fredrik Stillerud.

ANNONS

Vi kan till exempel dela med oss av våra förlossningsberättelser

– Det är lätt att mannen känner sig utkastad, att han blir den som enbart ska sköta markservicen under barnets första tid.

Pappagrupperna fyller en viktig funktion både för de som ska få barn och de som redan är föräldrar.

– Vi kan till exempel dela med oss av våra förlossningsberättelser. Det är ingen som frågar papporna om hur de upplever förlossningarna. Det kan vara jobbigt att stå bredvid och se på när ens partner har ont och man inte kan göra något.

Fredrik Stillerud är imponerad över hur snabbt deltagarna finner sig till rätta i situationen och delar med sig av tankar och erfarenheter.

– Det är så intressant att se hur alla börjar lite avvaktande, men snart öppnar de sig. Ibland pratar vi om svåra saker, i bland pratar vi om lyckan att få sitt första barn. Vi pratar och lyssnar. Det finns ett stort behov av att få göra det.

Fredrik Stillerud har tagit ett steg till för att hjälpa och stötta blivande föräldrar. Han har utbildat sig till doula för att vara ett partnerstöd före och under förlossningen. Han har gått en kurs hos en blivande samtalsterapeut och en beteendevetare som båda är doulor.

ANNONS

Hur ser du på din roll som doula?

– Jag är gärna med på förlossningar om paren vill det, men mitt fokus ligger på att vara ett partnerstöd, att ge individuellt stöd inför förlossningen.

Varför har du utbildat dig till doula?

– Föräldrautbildningar har så stort fokus på den gravida och det är sällan någon pratar om vad partnern känner inför det som ska hända. De vill inte visa sin osäkerhet inför den gravida. Jag vill vara en möjlighet att ge råd och stöttning till den partner som känner behov av att prata. Den vanligaste oron hos partnern är att man inte vet vad man ska göra under förlossningen. Många barnmorskor är duktiga på att ge partnern stöd, så detta är ingen pik mot dem. Jag vill vara ett komplement.

LÄS MER: Bastian har inte fått träffa sin farmor och farfar

LÄS MER: Coronaviruset fick Tiffany och Fredrik att välja hemförlossning

LÄS MER: Gravid under pandemin: Tiffany föder sonen i hemmet

ANNONS