Freddy håller sig till vänster och säger vad han tycker

Freddy Jensen är vänsterns röst i Varberg och var tidigare fullmäktiges långhårigaste ledamot. Nu låter han håret bara gå lite lätt över örat men sin politiska uppfattning har han inte klippt bort en millimeter av. - Frugan köpte en trimmer i augusti och då blev det så här, säger han som förklaring till sin nya look.

ANNONS
|

Nu spelar det naturligtvis ingen roll vilken frisyr fullmäktiges ledamöter har. Budskapet är viktigast och i det avseendet har Freddy Jensen alltid varit tydlig. Vid varje fullmäktigemöte äntrar han talarstolen flera gånger och drar sig inte för att säga vad han tycker och tänker i olika frågor. När han intervjuas inför sin 50-årsdag i morgon visar han prov på samma egenskaper. Han tycker till exempel att det är beklagligt att många ledamöter i kommunens högsta beslutande instans aldrig säger ett knäpp under mötena. Och när det är dags för votering röstar de som partiet har bestämt att de ska rösta.

ANNONS

- Röstboskap kallar jag dem. De låter partipiskan vina och röstar inte alla gånger efter egen övertygelse, säger Freddy och påpekar att företeelsen finns i båda blocken.

Att fackligt engagemang och politiska uppdrag många gånger går hand i hand är Freddy ett bra exempel på. Det ena gav det andra och att beträda båda arenorna kändes enbart naturligt för honom.

- Fackligt engagerad blir man om man inte kan hålla käften och det kan inte jag. Samma sak är det ju med politiken, säger han.

Själv började Freddy som sosse och tillhörde först vänsterflygeln inom SSU. När han 2004 hörde Göran Persson i en TV-debatt bestämde han sig för att lämna partiet och gå över till vänsterpartiet.

- Det var inte lätt men när det väl var gjort kändes det mycket bra. Skillnaden mellan att stå på sossarnas vänsterkant och att vara ren vänsterpartist är trots all stor, säger han.

Att vänsterpolitiken alltid varit det självklara alternativet för Freddy tror han bottnar i den mobbning han utsattes för i skolan. 1970 kom han som inflyttad dansk till Bua sedan pappa Arne hade fått jobb på Ringhals. Freddy var då bara åtta år gammal, liten till växten och talade grötig danska. Inte oväntat blev han ett fynd för skolans mobbare. Att han talade brytningsfri svenska efter bara ett år hjälpte inte.

ANNONS

- Jag fick i alla fall bra kondition i skolan för jag fick springa mycket för att komma undan mobbarna, minns han med ett snett leende.

När Freddy gick i sjuan var han bara 1.45 lång och det var först i nian som han började växa på allvar för att till slut nå normallängd. Han berättar att mobbningen ändå pågick till han var 18 år och att den präglat även hans vuxna liv. Som exempel nämner han att han har svårt att lita på folk och att han nog kommer att ha det även i fortsättningen. I gengäld är han, som han själv uttrycker det, ”obrottsligt lojal mot dem jag verkligen litar på”.

- Mitt partival har säkert ett samband med att jag mobbades i skolan men jag kanske hade blivit vänsterpartist ändå. Jag reagerar oerhört starkt mot alla sorters orättvisor och att alla inte ska ha lika värde. Vänsterpartiet är ju det parti som engagerar sig mest i de frågorna.

Freddy har flyttat fler gånger än de flesta. Första gången var han bara ett halvår gammal då flyttlasset gick från Bornholm till Fredericia på Jylland. Inom Sverige har han flyttat så många gånger att han nästan tappat räkningen.

ANNONS

- När jag var 40 räknade jag ut att jag flyttat 44 gånger i mitt liv, berättar han.

Numera bor han med sin familj i Kungsäter där han också hade sin arbetsplats i nästan 20 år. Innan dess hade han varit bland annat maskinförare hos Hanson&Möring i Sannegårdshamnen i Göteborg, jobbat på Höganäs-Bohusverken i Nödinge och arbetat på sina föräldrars kosmetikaföretag i Svinesund.

- Jag tog över firman i mitten på 80-talet men när den norska kronan rasade så rasade även företaget.

1988 anställdes han på Kungsäter Dörr, nuvarande Dooria, och blev kvar där fram till 2008. Han blev så involverad i företaget att han till och med sökte tjänsten som platschef.

- Men jag fick inte jobbet. Jag var ordförande i fackklubben och hade motsatt mig att företaget skulle gå upp i Dooria. Det låg mig nog i fatet men besviken blev jag inte.

Ny arbetsplats blev Golvhuset i Varberg där Freddy blev arbetsledare, ekonomiansvarig och personalchef. När ägarna 2009 begärde företaget i konkurs tvingades även Freddy att slå vantarna i bordet med nio månaders arbetslöshet som följd.

I maj året efter anställdes han på Euromaster i Varberg. Sloganen ”Vi får livet att rulla på” visade sig snart få en personlig innebörd för Freddy. Han trivs utmärkt med sitt arbete på personal- och löneavdelningen och är inte oväntat också klubbordförande. Nu är han på väg att även bli kvalitets- och miljöansvarig för Euromastere i hela Sverige.

ANNONS

- Jag började på vår Danmarksavdelning här i Varberg och fick jobbet till stor del för att jag kunde danska. Sedan har det rullat på.

Hur han ska ha det med politiken framöver vet han inte riktigt. Han tänker i alla fall vara kvar mandatperioden ut men hur det blir efter valet 2014 har han ännu inte bestämt.

- Egentligen ska ingen sitta i mer än två perioder, sedan ska nya krafter ta över. Samtidigt är det väldigt roligt att hålla på med politik så vi får se hur det blir. Just nu känns det som lite fifty-fifty...

Född: 24 oktober 1962 på Bornholm, kom till Sverige som åttaåring.

Bor: I Kungsäter.

Yrke: Arbetar på personal- och löneavdelningen på Euromaster i Varberg.

Familj: Fru Madeléne, fyra bonusbarn och två bonusbarnbarn, föräldrar, tre systrar, syskonbarn, papegojan Quasimodo, rotweilern Elma och katten Tofflan.

Uppdrag: Ledamot för vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Varberg, gruppledare för vänsterpartiet i Varberg, klubbordförande på Euromaster i Varberg, blir inom kort kvalitets- och miljöansvarig för Euromaster i hela Sverige.

Intressen: Hårdrock, motorcyklar, politik, sport (framför allt fotboll, har spelat allt från målvakt till vänsterytter).

Om att fylla 50: ”Det känns fantastiskt bra. Jag har aldrig haft någon åldersnoja utan tycker enbart det är positivt att man klarat ännu ett år och därmed kommit ett år närmare pensionen”.

Firar födelsedagen: ”Redan i juli hade min fru fest för 60 personer på Solbacken i Kungsäter då vi firade mer än att jag fyller 50 i år. På själva födelsedagen blir det bara ett enklare firande tillsammans med mina närmaste”.

ANNONS