Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rejält födelsedagsfirande. Windel Bernales fyller 40 år i dag, onsdag, och yngsta dottern Kate kommer garanterat att stämma upp i sång för att gratulera sin mamma. Födelsedagen firar familjen med Lisebergsbesök och hotellövernattning i Göteborg.

Från Filippinerna till Falkenberg

Hon är 140 centimeter lång och blir ofta uppmanad att visa legitimation. I dag fyller Windel Bernales 40 år och tycker att det känns bra att bli äldre.

Som 20-åring kom Windel Bernales till Sverige. Nu har hon bott halva sitt i Falkenberg och trivs mycket bra. Hon uppskattar sommarstaden och stranden men tycker att det gott kunde vara lite varmare.
– Jag älskar att vara på stranden, att promenera där och att bada. Jag är född och uppvuxen i en kuststad och tycker om att vara vid havet. Men det är lite för kallt här, säger Windel och berättar att hon är uppvuxen med temperaturer på runt 40 grader. 
Kontrasterna mellan Filippinerna och Sverige är stora på många områden. Första gången hon var med om snöfall var en snudd på magisk händelse. Tidigare hade hon bara sett snö på tv och när flingorna föll och samlades på marken blev hon överlycklig:
– Jag blev helt galen och rullade runt i snön som ett barn. För mig var det en sådan lycka att få vara med om snö. Det var en fantastisk upplevelse, minns Windel. 
För 20 år lämnade hon Filippinerna och kom hon till Falkenberg. Som 16-åring hade Windel förlorat sin mamma och med två yngre och två äldre syskon tog hon det stora ansvaret för familjen. Samtidigt som hon sörjde sin mamma. 
– Det var tufft. Jag saknar fortfarande min mamma och vår äldsta dotter Gloria är döpt efter henne. 
Windel besöker Filippinerna då och då och slås ofta av hur stora skillnaderna är mellan länderna. Den typen av sociala skyddsnät som svenskar är vana vid existerar knappt och därför har Windel under sina år i Sverige skickat hem pengar till sin pappa och sina syskon. 
– Jag vill gärna hjälpa dem, säger hon. 
Ett litet yrväder i vit tyll kommer rusande med en kaka i högsta hugg. Yngsta dottern Kate är i farten och minst lika frågvis som reportern. Hon ler lite illmarigt och berättar att hon minsann vet vad mamma ska få i födelsedagspresent men att hon inte tänker tala om det. Pappa Joakim har planerat en överraskning, eller snarare två. På själva födelsedagen blir det en tur till Göteborg med hotellövernattning och besök på Liseberg.
– Vi tyckte att det kunde vara roligt att göra något tillsammans hela familjen. Men jag ska inte åka något, det går inte, jag mår så dåligt av attraktionerna, säger Windel och beskriver paniken hon kände den där gången hon ändå provade berg- och dalbanan.
– Aldrig mer, säger hon bestämt.
Till vardags arbetar jubilaren på Torsåsen och hanterar kycklingar. Hon gillar jobbet men framförallt uppskattar hon att det arbetar ett gäng andra filippiner där. För även om Joakim lärt sig filippinska och Windel talar lite med yngsta dottern så blir det mest svenska hemma. På jobbet brukar gänget ta med sig hemmagjord filippinsk mat och dela mellan sig. Windels leende blir bredare när hon berättar om maten som de lagar och tar med sig. 
– Svensk mat är okej, jag har lärt mig äta köttbullar och sånt. Men den filippinska maten är väldigt god, säger hon och får medhåll av sambon som berömmer de fantastiska vårrullar som Windel gör. 
Men hur var det nu med Windel och hennes 40 år? Hon skrattar och berättar att ingen tror henne när hon säger hur gammal hon är. 
– Jag får alltid visa legitimation och på bussen får jag ibland betala som om jag är ett barn. På jobbet skojar de med mig och frågar vad jag gör där eftersom de minsann inte har några barnarbetare. 
Hon tar skämten med jämnmod och förklarar att hennes längd, 140 centimeter, bidrar till förvirringen. 
– Många tror att jag är ett barn men det är jag ju inte. Jag hade gärna varit längre men nu är jag inte det. Det enda som är jobbigt är att jag alltid måste ha en pall för att nå upp till sånt som ligger högt, säger hon och tillägger:
– Kanske blir det bättre nu när jag fyller 40 år och börjar känna mig lite gammal.