Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Från fattigsamhälle till rekordår

Dessa bilder har vi så vänligt fått låna från Bengt Christiansson i Varberg. Det är vykort föreställande den goda staden Varberg, de flesta från tidigt 1900-tal men också några från 1960- och 1970-talen. De har tillhört hans far, Emil Christiansson, född 1889.

En äventyrlig man, denne Emil, som emigrerade till Amerika 1914 för att söka lyckan. Inte särskilt bra tajming, om man säger så, ett världskrig stod för dörren och i Amerika måste varje stridsför man ta värvning. Emil rymde till Kanada för att slippa undan Europas slagfält. Där höll han sig undan i de stora skogarna och arbetade som brandvakt. 1924 kom han tillbaka till Varberg, gifte sig med sin käresta och öppnade bilverkstad ungefär där Galleria Trädgården ligger nu. Emil blev 89 år.

Bilderna visar ett litet utsnitt av Sveriges och Varbergs framgångssaga på 1900-talet. Från fattigsamhälle till rekordår. Somligt känner man igen, annat är skattat åt förgängelsen. Varsågoda att för en liten stund resa tillbaka både 50 och 100 år i tiden… Kan ni hjälpa till med datering, namn eller andra upplysningar, så skicka ett mejl till [email protected]