Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Firar både sjuttiofem och femtiofem

Märtha Alfredsson från Svenljunga fyller i dag 75 år och firar i stugan i Olofsbo. Grannar, släkt och vänner är inbjudna till festligheterna som börjar redan på eftermiddagen.
- Buffén med kallskuret och potatissallad får jag hjälp med men bakat kakor har jag gjort själv, säger Märtha medan hon hejar på grannarna som kikar förbi.
Det är nu femtiofem år sedan hon och framlidne maken Rune körde utefter kusten på jakt efter sommarbostad.
- Det fanns inte så mycket att välja på, så det blev Olofsbo och här blev vi kvar. Stugorna byggde vi hemma, vi har haft två stycken under åren, körde ner dem på lastbil och tippade av här.
Nuvarande stugan ligger i främre raden ner mot havet, den tidigare låg lite längre upp i området. I början var bekvämligheterna få, spritkök och delat utedass men genom åren har det blivit mer och mer smidigt, och större bekvämare stuga.
- Först fanns det ingen altan, men det byggde man ju till, tak och väggar och så blev stugorna större vart efter.
Men så är det skillnad på vad arrendet kostar också.
- Första året betalade vi femtio kronor, skrattar hon. Nu är det inte så många äldre som bor kvar längre, men deras barn och barnbarn bor här istället.
Märtha har koll på de flesta i området. Hemma i Svenljunga håller hon kurser i porslinsmålning och hon serverar kaffe ur egenmålade muggar.
- Något måste man ju göra på vintrarna också, säger Märtha som emellanåt har sålt målat porslin på marknad.
- Jag har jobbat med försäljning nästan hela mitt liv och sålt tyger, kläder, frukt och annat. Ett tag stod jag i kiosk också men det är inte alls samma sak, då kommer kunder och vet precis vad de vill ha. Då är det roligare med en kund som vill ha en klänning, så man får sälja lite, tycker Märtha.

Jessica Grynell
0346-290 18