Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Farlander Am blev V75-vinnare på Solvalla

Han fick en drömstart som skötare på travgården i Stensjö – när hästen Farlander Am blev V75-vinnare på Solvalla. För ett och ett halvt år sedan hade Niklas Larsson knappt varit i närheten av en häst. Nu har han bytt bana i livet totalt.

Det är soligt vinterväder på gården i Stensjö, nära Ugglarp mellan Falkenberg och Halmstad. I en av boxarna i stallet står V75-vinnaren Farlander Am och mumsar på sitt hö.

– Den här hästen sprang in massa pengar förra året och har blivit något av en kändis i trav-Sverige. Det är fantastiskt att jag har fått vara med på den resan, berättar Niklas Larsson.

29-åringen, uppvuxen på Kärleken i centrala Halmstad, har gjort en helomvändning i livet. För ett och ett halvt år sedan bodde han i en lägenhet inne i stan och ägnade fritiden åt fotboll, musik och kompisar.

– Jag bytte kanal direkt om det var trav på teve, haha. Nu är allt helt annorlunda.

Som så mycket annat som händer är det kanske mest en slump att Niklas i dag bor och jobbar på en hästgård och helt har lämnat stadslivet bakom sig.

”Jag fick en sådan kick”

Utöver jobbet på gården arbetar han även på Munkagårdsgymnasiet, precis som travtränaren Johan Svensson. Johan är i dag tränare på Stensjö gård och för ungefär ett och halvt år sedan fick Niklas chansen att hänga med sin kollega till ett V75-lopp på Solvalla.

– En av de två hästarna vi hade med oss vann. Jag fick en sådan kick, det var helt fantastisk stämning på banan.

Det ena ledde till det andra och snart började Niklas hänga mer och mer i stallet. Allt oftare tog han bilen från stan för att vara ute på gården, och märkte hur bra han mådde av det.

”Det känns verkligen som att jag har hittat min grej här. Jag behövde något att fylla livet med.”

För ett år sedan körde han för första gången en häst – och blev helt tagen även av den upplevelsen, precis som han blev den där första gången på Solvalla. I somras flyttade Niklas in på Stensjö gård. I dagsläget finns det tio hästar i stallet, varav tre är igång och tävlar. De andra är under träning eller inkörning. Niklas uppgifter är att sköta om hästarna både hemma och på lopp, och att hjälpa till med deras träning.

– Det känns verkligen som att jag har hittat min grej här. Jag behövde något att fylla livet med. När jag var 16 slutade jag spela fotboll, och sedan dess har det känts tomt.

Niklas och Farlander Am. Bild: Roger Larsson
Niklas och Farlander Am. Bild: Roger Larsson

Nästan en miljon i vinstpengar

På Munkagårdsgymnasiet jobbar Niklas med ungdomar som bor på LSS-boendet i anslutning till skolan. Han trivs väldigt bra med båda sina jobb och de fungerar perfekt att kombinera.

– Ibland tar jag med några av ungdomarna hit. Det brukar de må bra av, precis som jag mår väldigt bra av att vara nära hästarna.

Tränaren Johan Svensson samarbetar med Erland Olsson, som äger gården och de flesta av hästarna i stallet. Ibland kör tränaren Johan hästarna under loppen, ibland har de en annan kusk på tävling.

Förra årets framgångar med Farlander Am har glatt alla inblandade. Tretton starter ledde till sju segrar och nästan en miljon kronor i vinstpengar. I höstas vann Farlander Am det klassiska loppet K.G Bertmarks minne och senare alltså även bronsfinalen på Solvalla.

– Travsporten har inte påverkats särskilt mycket av pandemin. Enda skillnaden är att det inte är någon publik. Det är tråkigt för kuskarna, men för oss andra spelar det inte så stor roll, säger Niklas.

Drömmer om egen gård

Vad har dina kompisar sagt om att du helt bytt livsstil det senaste året?

– Haha, många frågade mig om jag verkligen var säker på vad jag gjorde. Det är ju en rätt ovanlig grej att göra. Men jag har inte ångrat mig en sekund.

Hur ser de närmsta framtidsplanerna ut?

– Jag skulle gärna vilja ta körlicens och köra ett lopp på Halmstadtravet, kanske till och med vinna ett. Jag vill absolut fortsätta att hålla på med hästar.

Vad gör du om 10 år?

– Då hoppas jag att jag har en egen gård med minst två travhästar, och att jag är i gång och tävlar med en av dem.

Niklas Larsson. Bild: Roger Larsson
Niklas Larsson. Bild: Roger Larsson

Fakta: Niklas Larsson

Ålder: 29 år.

Bor: Stensjö gård i Ugglarp.

Gör: Hästskötare på travstall och ungdomscoach på Munkagårdsgymnasiet.

Familj: Storebror Michael och pappa Jan.

Intressen utöver hästarna: Musik, kompisar och fotboll.

Utbildning: Medieprogrammet på Sturegymnasiet plus enstaka kurser i specialpedagogik.