Familjerådgivare om relationer i pandemitider

Fler par söker hjälp för djupare problematik. Så sammanfattar två familjerådgivare i Halland det senaste året.
– Det är tydligt att pandemin har gjort det ännu kämpigare för par som haft svårigheter tidigare, säger Tobias Sunnerfjell.

ANNONS
|

Familjerådgivningen för Hylte och Halmstad kommuner håller precis på att sammanställa en enkät, som gjorts bland par som sökt hjälp. I den svarar 46 procent av de tillfrågade paren att deras relation blivit sämre under pandemin. En klar majoritet säger även att deras individuella psykiska hälsa har försämrats.

– Just att det egna måendet blivit sämre kan påverka en relation negativt, säger Maria Oliwers Lundström, familjerådgivare.

Både hon och kollegan Tobias Sunnerfjell upplever att de som har kommit till dem det senaste året söker för värre problem än tidigare. Det kan handla om att man inte förstår varandra och varandras behov, eller om konflikter som upprepar sig.

ANNONS

– För småbarnsföräldrar kan ett problem vara att deras vanliga nätverk inte finns där. De kanske inte kan lämna bort barnen till mor- eller farföräldrar för avlastning längre, på grund av pandemin, säger Tobias.

Maria fyller i:

– Att man är hemma mycket mer tillsammans och inte får samma input från andra människor kan också vara tärande. Det ställer nya krav på ett förhållande, och om det inte var bra redan innan är det klart att det blir tufft.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Osäker ekonomi kan bidra

Att många hamnat i en osäker arbetssituation eller blivit permitterade kan också vara bidragande orsaker till att relationen svajar.

– Har man däremot en trygg och bra relation där man stöttar varandra så behöver inte pandemins påfrestningar ställa till det. I de fallen kanske det tvärtom kan vara bra med mer familjetid, det blir till något som stärker, säger Maria.

”När vi är arga och styrda av känslomässig stress blir det sällan bra.”

Vad ska man då göra om man upplever att det krisar? Några enkla lösningar finns inte, men både Tobias och Maria poängterar hur viktigt det är att söka hjälp om man inte kommer ur negativa spiraler. Att försöka se varandras behov och förstå hur den andra parten fungerar är också av stor vikt.

– De flesta par har olikheter att hantera. Människor fungerar olika och för att vårt samspel ska fungera behöver vi förstå oss på varandra, säger Tobias och fortsätter:

ANNONS

– Har man problem med konflikter brukar vårt vanliga råd vara att försöka bryta och lugna ner sig innan man tar en diskussion. När vi är arga och styrda av känslomässig stress blir det sällan bra.

Bild: Johan Persson

Tid för varandra

Och så finns de gamla vanliga, om än så viktiga, råden också:

– Vi säger att kärlek är ett verb. Man måste jobba på den och hitta saker som relationen mår bra av, sådant som fyller på med positiv energi, säger Tobias och får medhåll av sin kollega:

– Det kan vara att äta en god middag ihop, vara ute i naturen eller bara kolla på en film tillsammans.

”Ilska riktad mot en partner är enklare att jobba med än likgiltighet inför relationen.”

På frågan om det finns lägen då man kanske borde ge upp och inse att ett förhållande helt enkelt inte fungerar säger Maria och Tobias att de flesta saker går att lösa – så länge viljan finns där. Fattas däremot viljan brukar det vara svårare. Har en av parterna blivit totalt likgiltig inför den andre brukar det också vara knepigt.

– Ilska riktad mot en partner är enklare att jobba med än likgiltighet inför relationen. För känner man ilska finns det en passion och längtan bakom, säger Tobias.

Sen finns det fall där relationer är rent destruktiva. Om psykiskt eller fysiskt våld förekommer, eller om det finns inslag av maktutövande eller kontrollerande beteenden, bör man fundera på relationens vara eller icke vara.

ANNONS

– Tyvärr kan den här typen av beteenden eskalera under en pandemi, när den psykiska ohälsan verkar öka och påfrestningarna blir större. Det är precis som med missbruk, säger Maria.

Familjerådgivningen Halmstad/Hylte

Familjerådgivningen kan hjälpa till med de samlevnadsproblem som kan uppkomma i parrelationer samt relationsproblem mellan barn och vuxna eller med närstående släktingar. Även separerade par är välkomna.

Familjerådgivningen har en särskilt stark sekretess och personalen upprättar inga journaler. Man kan också söka anonymt.

Situationer kan uppstå där rådgivare tvingas bryta mot tystnadsplikten. I första hand gäller det situationer där vi fått vetskap om att barn utsatts för eller bevittnat våld. Mer information får besökare av familjerådgivaren man när man söker hjälp.

Källa: Halmstad/Hylte kommun

ANNONS